Szolgáltatók Negyedik éve hasít a hazai használtautó-piac

Negyedik éve hasít a hazai használtautó-piac

MTI | 2016.11.15 15:45

Negyedik éve hasít a hazai használtautó-piac

A magyarországi használtautó-piac évente 10-11 százalékkal bővül, az átírási adatok alapján az idén várhatóan mintegy 610 ezer használt kocsi kerül új tulajdonoshoz, mondta a DasWeltauto márkaigazgatója.

Hirdetés

Frank György jelezte, a növekedés motorja továbbra is az import, az idén már mintegy 140 ezer használt jármű érkezik az országba, 16-17 százalékkal több, mint az előző évben. Némi lassulás tapasztalható ugyan a korábbiakhoz képest, de Frank György szerint ennek nincs kifejezett piaci oka, a dinamika erős marad. A szürkeimport útján érkezett autók kétharmada 10 évesnél öregebb, az idén 85 ezer ilyen korú kocsival bővült a magyarországi járműpark.

Az igazgató elmondta, a magánúton importált autók általában az országba érkezésüktől kezdve totális adóelkerülők. Az importőr ugyanis rejtve marad az eladási láncban, amire az ad lehetőséget, hogy az Európai Unióban nincs kidolgozott rendszere az áfa nyomon követésének - fejtette ki. Hozzátette: a tulajdonos a későbbiekben pedig jellemzően illegális műhelyekhez fordul a javíttatások során, mert a hivatalos szerviz nem éri meg számára.

A DasWeltauto az idén mintegy 6300 járművet értékesít, 5-8 százalékkal bővülve az előző évhez képest. A cég márkakereskedéseinek száma az idén is bővült, eléri a 30-at, ámbár a válság előtt még 51 volt. Piaci részesedése 4 százalékos, ezzel a legnagyobb a legális magyarországi kereskedések között.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink