Szolgáltatók Minden ötödik kkv bővítené létszámát

Minden ötödik kkv bővítené létszámát

MTI | 2014.12.18 11:15

Minden ötödik kkv bővítené létszámát

A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fele stabil működésre számít a következő egy évben, egyharmaduk bízik abban, hogy növekedni is tud, minden ötödik cég pedig létszámbővülést is tervez - tartalmazza a Budapest Bank legfrissebb felmérése.

Hirdetés

A most közzétett tájékoztatás szerint a vállalatvezetők úgy ítélik meg: az üzleti kérdések mellett a szakképzett munkaerő megtalálása, a munkavállalók motiválása és a versenyképes bérek biztosítása jelenthetik a legnagyobb kihívást a cégek számára.

A felmérés alapján a hazai kkv-k vezetőinek 80 százaléka véli úgy, hogy a cégükben komoly potenciál rejlik, és bízik abban, hogy 10 év múlva is sikeresen fognak működni. A következő egy évben a vállalkozások 30 százaléka vár árbevétel-növekedést, és közel 20 százaléka tervez létszámbővítést. Főképp a nagyobb árbevételű, közepes méretű cégek számítanak több munkatársra, a legmarkánsabb bővülés ezen belül is az iparban várható.

A vállalatvezetők szinte mindegyike egyetértett azzal az állítással, hogy a sikeres céget a munkatársak szakértelme alapozza meg. A képzett munkaerő megtalálása ugyanakkor a cégek közel 15 százalékának okoz problémát, és 70 százalékuknál vélik úgy, hogy a jó szakembereket egyre nehezebb megtartani.

A megfelelő munkaerőt a cégek elsősorban az online állásportálokon igyekeznek felkutatni (46 százalék), de komoly szerepük van a személyes ajánlásoknak (35 százalék) is, illetve sokan alkalmazzák a hagyományos újsághirdetéseket (32 százalék) is.

Emellett a cégvezetők 90 százaléka egyetért azzal, hogy a munkatársak elégedettsége és a cég sikere szoros összefüggésben áll. A kkv-k fizetési rendszerére a rugalmas bérmeghatározás jellemző: 70 százalékban egyedi megállapodás alapján alakítják ki az egyes munkavállalók javadalmazását. Teljesítményértékelést a vállalkozások kétharmada alkalmaz - tartalmazza az összegzés.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink