Szolgáltatók Mérnökfizetés: Feleannyi pénzért itthon maradnak a szakemberek?

Mérnökfizetés: Feleannyi pénzért itthon maradnak a szakemberek?

Pardavi Mariann | 2017.06.07 06:33

Mérnökfizetés: Feleannyi pénzért itthon maradnak a szakemberek?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a nyugat-európai reálbér 60 százalékát kellene elérniük a magyarországinak ahhoz, hogy ne menjenek külföldre dolgozni a munkavállalók.

Hirdetés

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden kifejtette: a vállalatok olyan mérnököket, technikusokat keresnek, akik termelni, gyártani tudnak, a magyar oktatást pedig ehhez kell igazítani. Biztosítani kell, hogy a szakmunkások bekerülhessenek a felsőoktatásba, amire már történtek is lépések szavai szerint, de úgy fogalmazott, hogy óriási az ellenállás az oktatási lobbi részéről.

– A nyugat-európai reálbér 60 százalékát kellene elérniük a magyarországinak ahhoz, hogy ne menjenek külföldre dolgozni a munkavállalók, a bérfelzárkóztatásnak a termelékenység emelkedésével kellene járnia – szögezte le Parragh véleményét. – Jelentős a különbség a magyar kisvállalatok és a nagy cégek termelékenysége között. A nagyvállalatok már a nyugat-európai termelékenységi szinten dolgoznak, míg a kicsik ennek az egyharmadán. A termelékenység növeléséhez erősíteni kellene a középvezetői tudást, a számítástechnikát pedig nagyobb mértékben kellene alkalmazni a munkában.

Hogy valóban itthon maradnának-e félpénzért a magyar mérnökök, érdekes felvetés. A Hays Hungary Engineering & Manufacturing divíziója idén januárban készített körképet a mérnökök körében a témában. A kérdéssort több mint félezer, műszaki területen, fehérgalléros pozícióban dolgozó szakember töltött ki. A felmérés drámai képet festett le, ugyanis szinte egymásnak adják a kilincset a Magyarországról távozó mérnökök. Ha a helyzet fokozódik, három éven belül hatalmas problémát fog okozni a szakemberhiány. Elmondható, hogy az anyagi juttatások az elsődleges szempont mind a munkahely választásnál, mind a munka miatti költözésnél. A szakmai fejlődési lehetőségek és a felelősségteljes pozíció másodlagosak. Külföldre is elsősorban a jobb anyagi juttatások és a magasabb életszínvonal miatt szeretnének költözni a szakemberek, mert bár a mérnökök fizetése a magyarországi diplomás átlagkeresetnél jóval magasabb, de még így sem érik el a nyugat-európai bérszínvonalat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink