Szolgáltatók Méghogy nem fejlesztenek a kkv-k!

Méghogy nem fejlesztenek a kkv-k!

autopro.hu/P.M. | 2016.07.27 11:37

Méghogy nem fejlesztenek a kkv-k!

Egy felmérés szerint leginkább az ipari szektorban terveznek létszámbővítést és fizetésemelést a munkáltatók, a magyar kkv-k többsége azonban nem számolnak új munkaerő felvételével. Ez utóbbira szerencsére azonban rácáfol a járműipar.

Hirdetés

A K&H 500 kkv-vezető megkérdezésével készített bizalmi index felmérése szerint a magyar vállalkozások túlnyomó részének nem áll szándékában munkavállalót felvenni, döntő többségük (70-80 százalékuk) a jelenlegi munkavállalói létszámmal fog működni a következő egy évben. Az ipari cégek negyede keres új munkaerőt, addig a szolgáltató, kereskedelmi és mezőgazdasági szektorban ez az arány 16-17 százalék körül mozog.

A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya 24 százalékról 18 százalékra zsugorodott év eleje óta, és legtöbben csupán néhány főt terveznek felvenni. A kkv-szektorban tehát továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése.

Vannak persze kivételek: a mechanikai alkatrészeket gyártó tolnai Fastron Hungaria például 4500 négyzetméteres üzemcsarnokot épít. Ezzel a lépéssel egy éven belül 60-80 munkahelyet hoz létre.

Szintén fejleszt az autó-, gép- és elektromos-ipari alkatrészeket gyártó Ecseri Kft. 2014-ben a nyilvános cégadatok szerint 154 munkatársat foglalkoztattak, ám a megvalósuló beruházás eredményeként további 250 munkahellyel bővül a cég.

A Csabacast is fejlesztésbe fog, a beruházás részeként a bérelt telephely helyett 10 hónap alatt 15 ezer négyzetméteren felépül az új gyártóbázisuk, amellyel a termelési kapacitás a duplájára emelkedhet. 130 új munkahely jön létre Heves megyében a következő két évben. A cég most 250 alkalmazottal működik.

A fentiek kiragadott példák csupán, és arra bizonyítékok, hogy az autóiparban tevékenykedő cégek fejlődése folyamatos. A munkerővel és a fizetésekkel kapcsolatban korábban megkérdeztük Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárt. Azt kérdeztük, mit tesz a kormány azért, hogy vonzóvá tegye a magyar munkahelyeket és ne vándoroljon a magyar munkás külföldre.

– Ez egy átfogó lépéssorozat. A magyar munkahelyeket úgy tudja a kormány előnyhöz juttatni, hogy megteremti a háttérfeltételeket. A fizetések növekedése évek óta folyamatos, most a lakásépítéseket segítjük, és a családokat támogatjuk. A szakképzés átalakításával hosszú távon szeretnénk biztosítani a cégek számára a megfelelő munkaerő-utánpótlást.

A fizetésemelést tervezők aránya nem változott év elejéhez képest, továbbra is a munkáltatók több mint harmada, 37 százalékuk tervezi. Átlagosan 3,7 százalékkal kaphatnak magasabb bért a munkavállalók a következő egy évben. Az ipari vállalkozások e tekintetben is kiemelkednek, a szektorban jóval az átlag fölött, csaknem minden második cég készül béremelésre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink