Szolgáltatók Megérkeztek Miskolcra az MAN buszai

Megérkeztek Miskolcra az MAN buszai

MTI | 2015.06.19 14:08

Megérkeztek Miskolcra az MAN buszai

Hetvenöt új, MAN típusú, környezetkímélő gázüzemű autóbusz áll üzembe Miskolcon az év végéig, a buszok a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) meglévő, számos szempontból elavult járműveit váltják fel - mondta a járművet bemutató pénteki sajtótájékoztatón Miskolc polgármestere.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az autóbusz-projekt 9,2 milliárd forintba kerül, amelyből 1,8 milliárd forint az állami támogatás, a fennmaradó részt kedvező lízingkonstrukcióval oldják meg.

A CNG üzemű, azaz sűrített földgázzal hajtott buszok beszerzésével alacsonypadlós, kényelmes, klimatizált járművek állnak majd a miskolciak rendelkezésére, amelyek megfelelnek az EURO 6-os környezetvédelmi követelményeknek is - fejtette ki a polgármester.

A fölgáz-üzemű autóbuszok megérkezésével a közösségi közlekedés infrastruktúrájának a teljes megújítása lezárul Miskolcon, és a már megújított villamos-állomány után az autóbuszpark is megújul. A flotta átlagéletkora négy-négy és fél év lesz, ami Magyarországon a legfiatalabb és legmodernebb buszparkot jelenti - tette hozzá.

"A város ezen fejlesztése is a green city, azaz a zöld város kialakítása felé törekszik" - hangoztatta a polgármester.
Hoyos György, a MAN Magyarország Kft. buszértékesítési üzletág vezetője ismertette, hogy a CNG technológiának köszönhetően csökken a közösségi közlekedés miatti szén-dioxid kibocsátás, a dízeljárművek kipufogófüstjében lévő ártalmas apró részecskék légkörbe kerülése pedig gyakorlatilag megszűnik.

A miskolci CNG buszflotta 40 szóló és 35 csuklós járműből áll majd, utóbbi 2015-ben az év busza kategória-győztese lett. A szóló buszon 30 ülő- és 75 állóhely áll rendelkezésre, a csuklós 42 ülő és 118 álló utast képes szállítani - részletezte.

Az új MAN-oknak köszönhetően az MVK buszflotta üzemeltetési költsége 30 százalékkal is csökkenhet – jegyezte meg.
Az MVK Zrt. közölte, hogy Miskolcon naponta, csúcsidőben 120-130 busz közlekedik. A teljes buszpark 158 járműből áll és van két veterán autóbuszuk is.

Kiemelt Partnereink