Szolgáltatók Lepsényi István: a járműipar magához tért

Lepsényi István: a járműipar magához tért

autopro.hu/P.M. | 2017.03.14 15:15

Lepsényi István: a járműipar magához tért

Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta, 8 százalék fölötti növekedést produkált a járműipar, a készjármű kibocsátás 3,9 százalékkal bővült, az alkatrészgyártás pedig 11 százalék felett volt.

Hirdetés

– Jól teljesített a járműgyártáshoz szorosan kapcsolódó gumiipar, ami 5,9 százalékkal növekedett. A januári csúcstartó a gépgyártás és a hozzá kapcsolódó fémipari termékek gyártása volt, a gépgyártás 28 százalékkal növekedett az elmúlt évekhez képest – közölte az államtitkár. – Az ipari export 8 százalék felett bővült, ezen belül alapvetően a járműipar jelentős, ami összhangban van azzal, hogy Nyugat-Európában a járműértékesítés jól alakult, január-februárban 10 százalék felett nőtt, ez maga után húzza a magyar ipart.

Mint mondta, a foglalkoztatottság javul, a felhasználható munkaerő vége felé közeledik az ország, ezért komoly akciókat kell folytatni a dolgozók mobilitására, a szakképzettség emelésére, az esetleg külföldről behozható munkaerő mozgósítására.

Egy korábbi, autopro.hu-nak adott interjúban kitért arra, hogy a kormány kiemelt jelentőségű célként szeretné megakadályozni a dolgozók külföldre távozását. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, szerinte a magyar munkahelyeket úgy tudja a kormány előnyhöz juttatni, hogy megteremti a háttérfeltételeket. Mint mondta, a fizetések növekedése évek óta folyamatos, igyekeznek segíteni a lakásépítéseket és támogatni a családokat. Közölte azt is, a szakképzés átalakításával hosszú távon szeretnék biztosítani a cégek számára a megfelelő munkaerő-utánpótlást.

A versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van a megfelelően képzett szakembereket, alkalmazható tudással bíró szakmunkásokat kibocsátó oktatásnak. Ezzel kapcsolatban azt ígérte, a szakképzési rendszert úgy alakítják át, hogy a duális képzésen keresztül minél több fiatal úgy kerüljön ki munkába.

– A szakképzést és a gazdaságot közös érdekek vezérlik.

(A nyitókép március 9-én készült a Kunplast-Karsai Zrt. kiskunfélegyházi üzemében, amikor a műanyag-feldolgozással, fémmegmunkálással és szerszámgyártással foglalkozó cég bejelentette, hogy 1,36 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházásba kezd.)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink