Szolgáltatók Környezetkímélő buszokra cserélték a teljes kaposvári járműparkot

Környezetkímélő buszokra cserélték a teljes kaposvári járműparkot

MTI | 2015.11.10 15:45

Környezetkímélő buszokra cserélték a teljes kaposvári járműparkot

Környezetkímélő buszokra cserélték a kaposvári járműparkot, ezzel Magyarországon elsőként a somogyi megyeszékhelyen valósult meg a teljes flotta európai normák szerinti megújítása.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. teljes járműparkjának cseréjéhez - 40 gázüzemű, alacsonypadlós, audiovizuális tájékoztatórendszerrel felszerelt autóbusz vásárlásához - a város négymilliárd forint uniós pályázati forrást nyert el, amelyhez százmillió forint önerő társul.

A teljes buszcsereprogramról kiadott információs kiadvány szerint az új autóbuszok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A Kaposváron forgalomba álló MAN Lyon's City CNG típus elnyerte a 2015-ös év busza címet.

A sűrített földgázzal működtetett új gépjárművek károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb a mostani dízelmotorokénál, ezáltal az új buszok használata jelentősen hozzájárul a levegő tisztaságának a megőrzéséhez.

Emellett sokkal gazdaságosabban is üzemeltethetők: az éves üzemanyagköltség az eddiginek csaknem a felére, körülbelül 120 millió forint csökken.

A somogyi megyeszékhelyen munkanapokon 27 vonalon 842 járaton átlagosan 35 ezren veszik igénybe a tömegközlekedést. A 25 új szólóbusz 85, a 15 csuklósbusz pedig akár 157 utast is szállíthat.

A lecserélt buszok átlagéletkora 16,4 év, a futott kilométer átlaga 776 ezer kilométer, de van olyan autóbusz is, amelyik 1,2 millió kilométert tett meg.

Kiemelt Partnereink