Szolgáltatók Jól állunk női munkavállalók terén

Jól állunk női munkavállalók terén

MTI | 2014.12.18 15:19

Jól állunk női munkavállalók terén

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a nők munkanélkülisége idén a többi uniós tagállamhoz képest - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő.

Hirdetés

Elmondta: a mutató Magyarországon 7,7 százalékot tesz ki, szemben a 10 százalékos uniós átlaggal.

Kiemelte, hogy a kormány külön figyelmet fordít a nők foglalkoztatottságára, a munkahelyvédelmi akciótervben járulékkedvezményekkel ösztönzi a munkaadókat arra, hogy alkalmazzák a gyermekgondozási szabadságról visszatérőket. Hozzátette: 117 ezren éltek a nők számára biztosított, 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Emlékeztetett: a kormány által 2010-ben kitűzött célnak, a munkaalapú társadalom megteremtésének megfelelően négy év alatt több mint 400 ezer új munkahely jött létre az országban. A munkanélküliség ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent, a kormányváltás óta több mint 4 százalékkal, most 7,1 százalékon áll - mondta.

A munkahelyvédelmi akciótervvel több mint 800 ezer ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget a kormány, 2014 októberéig több mint 200 milliárd forint maradt a munkáltatóknál – ismertette a kormányszóvivő.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára kiemelte: a munkahelyvédelmi akció lényege, hogy a különösen veszélyeztetett csoportok, az 55 év felettiek és a 25 év alattiak, illetve szakképzetlen munkaerő foglalkoztatása esetén a munkaadó járulékkedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény átalában 50 százalékos mértékű szociális hozzájárulást – szocho - jelent, azaz 14,5 százalékot a 28 helyett. Forintosítva egy három éves időtartamra vetítve több mint 400 ezer forint marad a munkaadónál.

Az új belépők – többek között a pályakezdő fiatalok, a gyes-ről vagy gyed-ről visszatérők - alkalmazása esetén még nagyobb a kedvezmény mértéke – ismertette az államtitkár. Ekkor két évig teljes szocho-mentesség jár a munkaadónak, a harmadik évben fél szocho, ami összesen több mint 840 ezer forint támogatás a munkáltatónak. Ezt a támogatást a gyes-ről és gyed-ről visszatérők részére öt évre meghosszabbították – tette hozzá.

Új szabály, hogy 2015-től, a teljes munkaidő mellett, a részmunkaidős foglalkoztatásnál is érvényesíthető a bruttó 100 ezer forintos jövedelemhatár a kisgyermekes szülők foglalkoztatása esetében – mondta Czomba Sándor.

Kiemelte: a rugalmas foglalkoztatás elterjesztése elsősorban a nők munkához jutását kívánja segíteni. 2014 harmadik negyedévében 1,9 millió nőnek volt munkája, ami a rendszerváltozás óta a legmagasabb érték, míg a női munkanélküliségi ráta 8 százalék alá esett 10,5 százalékról. A részmunkaidőben, rugalmasan foglalkoztatott nők száma 2010-2013 között 141 ezerről 168 ezerre nőtt – tette hozzá Czomba Sándor.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink