Szolgáltatók Jobb később, mint még később: lassan kiderülnek az ekáer szabályai

Jobb később, mint még később: lassan kiderülnek az ekáer szabályai

autopro.hu | 2015.01.02 09:00

Jobb később, mint még később: lassan kiderülnek az ekáer szabályai

Két nappal az elektronikus árukövető rendszer indulása előtt jelezte a nemzetgazdasági minisztérium, hogy "az EKÁER honlapon a végleges jogszabályi szövegek elérhetők lesznek".

Hirdetés

2014. december 30-án közölte az illetékes minisztréium, hogy megjelent a Magyar Közlönyben az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer működéséről szóló miniszteri rendelet, amely a január elsején induló, Európában is egyedülálló árukövető rendszer részletszabályait tartalmazza. A kockázatos termékek körét meghatározó rendeletet szintén közzétették.

Az ekáer bevezetésének hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára nonszensznek nevezte a bevezetés módját, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) ugyancsak ellenzi az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (EKÁER) jelenlegi tervezet szerinti bevezetését, mert álláspontjuk szerint az új rendszer átgondolatlan.

A részletekről Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője adott tájékoztatást a kormany.hu-nak. A portál szerint néha EKAER-nek nevezett elektronikus fuvarlevél-rendszer - fel nem foghatjuk, mire utalhat az "A" betű, egyedül az "áruforgAlmi" szóban szerepel az ábécé első tagja - működéséről szóló rendelet a rendszer elektronikus felületén történő bejelentési, változás-bejelentési kötelezettség részletes szabályai mellett az ekáer szám megállapításának rendjét, a kockázati biztosíték mértékének meghatározását is rendezi. Tartalmazza továbbá a pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, befektetési vállalkozás által vállalt garanciaszerződésre vonatkozó szabályokat is. Megjelent egyúttal a kockázatos termékek körét meghatározó miniszteri rendelet is, amely 2 mellékletben sorolja fel a kockázatos élelmiszer, illetve egyéb termékeket.

Az ekáer részletes működését eddig nem, a célját már sokszor hangoztatták a döntéshozók, így tesznek most is: az alapvető szándék a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése. A lassan szokásossá váló törvényalkotói kapkodásra ezúttal sem adnak magyarázatot.

Némileg ellentmondásos módon azt írja a kormányportál, hogy "az online árukövető rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon", majd hozzáteszik, hogy "az EKÁER honlapon a végleges jogszabályi szövegek elérhetők lesznek." Az új rendszer helyes írásmódja, avagy a szóhasználat következetessége ezek után már tényleg elenyésző részletkérdésnek tűnik.

A minisztérium kvázi bevallja, hogy valójában nem bevezetik a rendszert - merthogy képtelenség lenne -, inkább elkezdik bevezetni azt. 2015. január 31-ig ugyanis bírságmentes időszakot határoztak meg. A NAV az újév első hónapjában is ellenőriz ugyan, de "mulasztás" esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

A nemzetgazdasági tárca javasolja a végleges jogszabályok áttanulmányozását. Mi pedig sok türelmet kívánunk érintett olvasóinknak az új évben is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink