Szolgáltatók Japán vállalatokat édesgetne hazánkba a HIPA

Japán vállalatokat édesgetne hazánkba a HIPA

autopro.hu/P.M. | 2016.06.27 15:52

Japán vállalatokat édesgetne hazánkba a HIPA

Focus on Hungary címmel, Düsseldorfban rendezett egy napos befektetői fórumot a JETRO, azaz a Japán Külkereskedelmi Szervezet a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével. A program célja a magyar befektetési környezet népszerűsítése volt a potenciális japán befektetők számára.

Hirdetés

A JETRO részéről Masahide Honda a külföldi cégek magyarországi tevékenységéről beszélt prezentációjában. A fórum zárásaként a Magyarországon 2001 óta jelen lévő Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft. ügyvezető igazgatója, Matsumura Tomoyuki osztotta meg a hazánkban szerzett üzleti tapasztalatait a résztvevőkkel.

2016. június 21-én megrendezett fórumon előadást tartott Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke is. Előadása során bemutatta a magyarországi gazdasági befektetési környezetet, a hazai beruházás-támogatási rendszer kínálta előnyöket és támogatási lehetőségeket.

Mára Japán hazánk legjelentősebb zöldmezős ázsiai beruházója, és az európai országokon kívül a második legnagyobb befektető. Napjainkban közel 150 japán vállalat van jelen az országban, amiből 47 gyártókapacitással is rendelkezik. Ezen cégek összesen 4,5 milliárd dollár befektetést valósítottak meg, és több mint 25 ezer embernek adnak munkát hazánkban. A magyar kormány eddig 7 japán vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

A KSH 2015-ös adatai alapján Japán Magyarország 21. legfontosabb kereskedelmi partnere; részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 1,1 %. A szigetország a magyarországi importban 1,4 %-os részesedéssel a 17., míg a magyar exportban 0,8 %-os részesedéssel a 24. helyen áll.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink