Szolgáltatók Homolya: a kormány minden közlekedésfejlesztési tervét megvalósítja 2022-ig

Homolya: a kormány minden közlekedésfejlesztési tervét megvalósítja 2022-ig

MTI | 2016.11.14 08:52

Homolya: a kormány minden közlekedésfejlesztési tervét megvalósítja 2022-ig

Mintegy 3700 milliárd forintból bővül Magyarország gyorsforgalmi- és vasúthálózata 2022-ig - jelentette ki a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Hirdetés

Soha nem látott mértékű, hazai és uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére, hogy 2022-ig korszerűsítse és kibővítse gyorsforgalmi- és vasúthálózatát - hangsúlyozta Homolya Róbert.

A közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztos kifejtette: a kormány még ősszel 2500 milliárd forintos közútfejlesztési tervről döntött, melynek mintegy 60 százalékát hazai költségvetésből fedezi, és csupán 40 százaléka uniós forrás.

2022-ig mintegy 900 kilométer hosszúságú, 2x2 sávos autópálya, vagy autóút épül meg, mellyel az ország gyorsforgalmi úthálózata 30-40 százalékkal nő - hangsúlyozta. E fejlesztéseknek egy része a megyeszékhelyeket köti be a gyorsforgalmi úthálózatba, másik részük az autópályákat hosszabbítja meg az országhatárig - tette hozzá.

Homolya Róbert a vasúthálózati fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: 2022-ig mintegy 1200 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, hogy a nemzetközi szabványoknak megfelelően korszerűsítse a pályaszerkezetet és új mozdonyokat vásároljon.

A közlekedésfejlesztési tervek szerint megépül az Egert az M3-as autópályával és a fővárossal összekötő 2x2 sávos gyorsforgalmi út is. A 19 kilométeres M25-ös autóút építésének első ütemében 2018-ig Mezőkövesdet az autópályához csatlakoztatják, tehermentesítik Andornaktályát és Nagytályát, valamint Eger déli közlekedési csomópontjait is átalakítják. Ezzel kapcsolatban a közbeszerzést kiírták, a munkaterületet jövő év elején vehetik birtokba a gépek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink