Szolgáltatók Győrben rendezik a nemzetközi autóipari kongresszust

Győrben rendezik a nemzetközi autóipari kongresszust

autopro.hu | 2014.09.17 12:57

Győrben rendezik a nemzetközi autóipari kongresszust

2015 júniusában nyolc év után ismét Magyarországon, ezúttal Győrben tartja rendezvényét az Európa járműmérnökeit tömörítő EAEC (European Automobile Engineers Cooperation). Voith András, mint a kongresszus szakmai szervezési feladatait magára vállaló Gépipari Tudományos Egyesület gépjármű szakosztályának elnöke és a rendezvény konferenciaigazgatója válaszolt az autopro.hu kérdéseire.

Hirdetés

- Milyen céllal rendezik Győrött a háromnapos szakmai kongresszust?
- Európában kétévente szervezik meg a gyűlést, az előzőt Németországban tartották. 2007-ben Magyarország rendezhette meg Budapesten, s ezúttal Győrre esett a választás. A célunk, hogy nemzetközi autóipari berkekben forgassuk az ország és a város nevét, különös tekintettel arra, milyen tudást halmoztunk fel a gyártás, a kutatás és a beszállítás területén. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több külföldi látogató érkezzen Győrbe. Ez ugyanakkor alkalom a kitekintésre is, hiszen a külföldi előadók, kiállítók helybe hozzák nekünk a tudásukat, termékeiket.

- Az esemény magját az előadások adják. Mely témákra számíthatnak az autóiparban érdekeltek?
- Az autóipar aktualitásaira kívánunk fókuszálni, így biztosan helyet kap a témák között a költséghatékony gyártás, a fejlesztés, a környezetvédelem, az informatika, a különböző hallgatói versenyek, az elektronika előtörése, a hagyományostól eltérő hajtások, az anyaggazdálkodás. Az előadók október 15-ig nyújthatják be javaslataikat, melyeket nemzetközi szakmai bizottság fog elbírálni.

Az esemény helyszíne: Győr, Széchenyi István Egyetem

Időpont: 2015. június 8-10.

- Ki lesz a célközönség?
- Egyenlő súllyal kívánjuk megnyerni a vállalatvezetőket, döntéshozókat és a kutatókat, fejlesztőket a programjainkkal. Új szint jelenthet az egyetemi hallgatók és fiatal mérnökök, valamint az oktatók közös szekciója. Nem utolsó sorban várjuk a kormányzat képviselőit, az iparpolitika és az oktatáspolitika mértékadó személyiségeit.

- Melyek azok a szervezetek, vállalatok, amelyek biztosan jelen lesznek?
- A háromnapos eseménynek a győri Széchenyi István Egyetem ad otthont, és számítunk az intézmény aktivitására. Mivel Győrről beszélünk, megkezdtük az egyeztetést az Audi Hungariával, de a Rába, és a többi, a régióban ténykedő vállalatra is számítunk. Természetesen nem korlátozódik erre a meghívottak sora. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több magyar cégnek tudjunk lehetőséget adni a bemutatkozásra.

- Hogyan emlékszik vissza: a 2007-es kongresszuson felvetődtek-e olyan kérdések, találgatások, melyek mostanra evidenciaként vannak jelen?
- Emlékszem, akkoriban újdonság volt a hibrid hajtás, ma már viszont szériatermék. Vagy említhetném az abban az időben feltűnő, vezetést segítő rendszereket. Azon vitatkoztunk a jelenlévőkkel, mennyire szabad ennek teret adni, mikortól káros a vezető túlzott támogatása. Mára pedig már vezető nélküli járművekkel kísérleteznek. Ennyit változott az autóipar pár év alatt. Ami akkoriban újdonság volt, az manapság már csak anyagi kérdés. Biztos vagyok benne, hogy az eredmények bemutatása mellett a jövő évi kongresszuson is megvitatunk jövőbe mutató ötleteket, gondolatokat.

Kiemelt Partnereink