Szolgáltatók Görcs Annamária: csak a Gimex-logó a régi

Görcs Annamária: csak a Gimex-logó a régi

Pardavi Mariann | 2016.12.02 14:30

Görcs Annamária: csak a Gimex-logó a régi

A győri Gimex-Hidraulika Kft-nél az utóbbi egy évben csendes, ám annál jelentősebb változások történtek. A profiltisztításba és a generációváltásba sok kkv beleroppant volna, ám a Gimex állja a sarat. Az ügyvezető Görcs Annamáriát kérdeztük.

Hirdetés

– Hazánkban nincs kialakult stratégiája a generációváltásnak, hiszen a vállalkozások jórésze csak a rendszerváltás után alakult. Jópár cég bele is bukik a váltásba, a Gimex azonban már a harmadik sikeres évét zárja a vezetése alatt.
Édesapám, Görcs Imre neve egyet jelentett a céggel, hiszen ő volt az arca és motorja a Gimexnek. A generációváltásra ötéves terv körvonalazódott, ám az élet keresztülhúzta ezeket a számításokat. 2014 áprilisától végzem ügyvezetőként a munkám, az azt megelőző kilenc évben pedig a marketing területet erősítettem. A stafétaátadás másfél hónap alatt zajlott le, egy amúgy is nagy változást generáló telephelyfejlesztés kezdetén, úgy, hogy nem történt visszaesés, sőt átléptük a nettó egymilliárd forintos éves forgalmat. Ennyi idő távlatából és az eredmények fényében bátran kijelenthetem, hogy sikeresen zajlott le nálunk a generációváltás.

Görcs Annamária ügyvezető

– Ezt ismerte el a második Business Superbrands díj is, melyet 2016-ban ismét átvehettek. A bizottság az ország egyik legkiválóbb üzleti márkának ítélte a Gimexet. Miért volt megtisztelő?
A szervezet fontos kritériumokat támaszt a vállalati márkák felé: kizárólag az a cég kaphatja meg a díjat, amely pénzügyileg stabil, kedvező a piaci megítélése, hitélképes és bizonyos forgalmi követelményeket is maga mögött tudhat. Azért bír nagy jelentőséggel számunkra a Business Superbrands, mert ezzel újabb lépést tettünk afelé, hogy a Gimex önálló, ismert márkává váljon.

– Milyen pénzügyi sikerről számolhat be?
Idén is stabilan hozzuk az eddigi számokat. Az idei évünk a finomhangolással, a munkafolyamatok optimalizálásával telt, újragondoltuk az erőforrásaink elosztását. Rengeteg apró, kevésbé látványos változtatást hajtottunk végre. Az intézkedések hatásait, eredményét hosszú távon fogjuk majd látni.

A Roemheld csoport elemei egy rendszert alkotnak, amelyek a teljes automatizálási folyamatban beintegrálhatóak, még a szorító satu pofáit is a robot cseréli ki

– A céget sok környékbeli ismerte hidraulikus kereskedőként, egy ideje azonban megfordult a sorrend, és a munkadarab befogástechnikai elemek értékesítése áll az első helyen. Mi áll ennek a hátterében?
A rendszerváltás után alakult vállalkozások úgy tudtak fennmaradni, ha minél szélesebb termékpalettával dolgoztak. A Gimex külkereskedőként kezdte hidraulikus alkatrészekkel, raktárkészlettel, majd 2001-ben kapcsolódott be az autóiparba, amikor a német Roemheld-csoport termékeinek kizárólagos magyarországi forgalmazójává vált. Változik a világ, és ehhez alkalmazkodni kell nekünk is, mára specializálódtunk a munkadarab befogás- és szorítástechnikai elemek és rendszerek értékesítésére. Ezek nagy része hidraulikusan működik, szerviztevékenységünkkel kiegészítve pedig komplett megoldást tudunk nyújtani a partnereinknek.

– Hogyan veszi ki a részét a negyedik ipari forradalomból a cég?
A mostani időszakot a termelési költségek optimalizálása és a hatékonyságnövelés jellemzi. Az okos termékek a beépített szenzoroknak köszönhetően képesek kommunikálni a gyártás folyamán, információt közölni: milyen a termék állapota, a folyamat mely szakaszain esett át. Ezen felül arra is alkalmasak, hogy a gyártás során gyűjtött adatokat monitorozzák a memóriájukban tárolt követelmények függvényében, eltérés észlelése esetén pedig azonnal jelzést tudnak küldeni. Így a termelés olyan szintjét érhetjük el, ahol a gyártás képes saját magát optimalizálni. A cégünk által forgalmazott termékek a sorozatgyártást teszik egyszerűbbé a stabil munkadarab-befogással.

A befogókba integrált mikro szenzor, a forgácsolás során folyamatosan tájékoztatja felhasználóját annak aktuális szorítóerejéről, hőmérsékletéről. Teljes folyamatbiztonság és automatizálás.

– Hol tartanak az automatizálásban a magyar kiscégek? Meg tudják engedni maguknak az ipar 4.0-hoz köthető újdonságokat?
Úgy látjuk, sok magyar cég egyelőre informálódik. Mint minden forradalmi újításnál, itt is vannak úgynevezett pionírok, akik elsők között vágnak bele, és vannak, akik megvárják, amíg egy technológia népszerű lesz.

– 2500 négyzetméteresre bővült a Gimex épülete, ki is használják az épületegyüttes méreteit: házi vásárok, kiállítások megrendezésére is elegendő hely jut. Mik a tapasztalatok: megnő a vásárlási hajlandóság a rendezvények után?
A jövőben rendszeresek lesznek a témaspecifikus vevőszemináriumok. Úgy tervezzük, hogy a későbbiekben is kiscsoportban fogadjuk az érdeklődőket, így segítve az interaktivitást, a gyakorlati kérdések megvitatásának lehetőségét. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy hosszú távon megtérülő befektetés, mi a Gimexnél pedig hosszú távra tervezünk.

Kiemelt Partnereink