Szolgáltatók Gigakamiont tesztelnek a hollandok

Gigakamiont tesztelnek a hollandok

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.01.31 07:33

Gigakamiont tesztelnek a hollandok

Továbbra sem tettek le a logisztikai vállalatok az Európában eddig szokatlan, nagyobb méretekkel rendelkező kamionok bevezetéséről. A holland Vos Logistics most a korábbi tesztekben szereplőknél is nagyobb szerelvénnyel kísérletezik.

Hirdetés

A jelenleg hatályos szabályok szerint Európa útjain maximum 18,75 méter hosszú kamionokkal találkozhatunk. Logisztikai szakemberek azonban már évek óta vizsgálják az ennél nagyobb, gazdaságosabb áruszállítók bevezetésének lehetőségét. A legismertebb ilyen jármű a 25,25 méteres Eurocombi, ez a projekt azonban érdekütközések miatt évek óta nem jutott tovább a tesztfázisnál.

A holland Vos Logistics most még az eddigieknél is nagyobb, 32 méteres Eurocombi XL típust kezdte közúti körülmények között tesztelni, számol be a kamionhirek.hu. A kamionmonstrum egyszerre két, egyenként 13,6 méteres pótkocsit vontat, így gyakorlatilag két hagyományos szerelvény kiváltására alkalmas. A környezetet kímélőbb konstrukciót egyelőre csak Svédország egyes útjain állították a tesztek szolgálatába, azonban a vállalat a Scaniával együttműködve növelné a próba helyszíneinek számát.

Hiába nyilatkozott úgy az Eurocombi XL-t az első úton vezető Vos-igazgató, hogy a hagyományos kamionok irányításához képest semmilyen nehézséggel nem szembesült, egyelőre nem látszik, hogy a hollandok próbálkozása miért jutna tovább, mint német kollégáiké.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink