Szolgáltatók Gazdasági növekedés várható

Gazdasági növekedés várható

MTI | 2014.11.27 14:24

Gazdasági növekedés várható

Magyarországon idén 3 százalékos, vagy ennél valamivel nagyobb növekedés várható, az államháztartás folyamatai viszonylag "problémamentesek", a GDP-hez mérten 3 százalék alatti államháztartási deficit várható - mondta Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő részvénypiaci portfóliómenedzsere az alapkezelő csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Elmondta: Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek a mostani, tartósan 80 dollár alatti hordónkénti olajárból az egyik legtöbbet profitálhatnak.

Elmondta: az Európa Unió államai megsínylik az orosz-ukrán konfliktust, "riadalmat" okoz a brit különutas politika erősödése, emellett az infláció mindenütt a célértékek alatt mozog. Rámutatott: az orosz-ukrán konfliktus azért okoz gondot az európai gazdaság számára, mert Európa számos fontos gazdaságában a GDP a mai napig nem érte el a válságot megelőző szintet. Ezzel párhuzamosan folyamatosan fenyeget a defláció, az eurózóna inflációja már hosszabb ideje 1 százalék alatt van. Ilyen feszültségek közepette a világ azt találgatja, hogy a monetáris lazítás megfelelő eszköz-e az európai gazdaság beindítására - tette hozzá.

Az agresszív pénzteremtés az európai és a világtörténelemben egyaránt csúfos kudarcok, összeomlások és hiperinflációs időszakok sorozatát idézte elő, ám az ezredforduló óta két pénzteremtési sorozat is jelentős sikereket hozott - elemezte a helyzetet a szakértő.

A 2003-2006-os japán mennyiségi enyhítés azt mutatta meg, hogy az első eredmények a tőkepiacokon jelentkeznek, a reálgazdaság azonban csak másfél éves csúszással indul be, így a mostani, tavaly áprilisban indított újabb japán enyhítés a még mindig gyenge japán gazdasági adatok ellenére bizakodásra ad okot.

Pálinkás Ervin kiemelte: a másik sikeres kísérlet a most lezárult amerikai volt. Az első mennyiségi enyhítés 2009-2010-ben megállította a tőzsdei visszaesést, a második 2011-ben stabilizálta a gazdaságot, a harmadik könnyítési időszak pedig 2012 közepétől segítette a gazdaság növekedési pályára állását és hozzájárult a munkanélküliség csökkenéséhez.

Rámutatott: az európai mennyiségi enyhítés ehhez képest még el sem kezdődött, az Európai Központi Bank (EKB) mérlegfőösszege a 2008-2009-es szinten áll, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a Bank of England mérlegfőösszege csaknem ötszörösére emelkedett és efelé tart a Bank of Japan (BOJ) eszközállománya is.

Kiemelte: Európában is van tere a monetáris eszköztár bővítésének, és a fiskális eszköztár egyidejű bevetésének, emellett a fiskális oldal együttműködési készségének első jeleként már bejelentették a 300 milliárd eurós befektetésösztönző csomag tervét.

Kérdésre elmondta: a Magyar Nemzeti Bank nincs lépéskényszerben, ha a folyamatok jól alakulnak, az alapkamat 2015 végéig a mostani szinten maradhat, de még kamatot is csökkenthet a magyar jegybank.

Kiemelt Partnereink