Szolgáltatók Fejlesztett a csomagolásgyártó

Fejlesztett a csomagolásgyártó

MTI | 2015.09.30 15:55

Fejlesztett a csomagolásgyártó

Újabb 400 millió forintos fejlesztés valósult meg a csomagolóipari Rondo Hullámkartongyártó Kft. soroksári üzemében, a beruházás részeként új, ipari méretű ragasztó-hajtogató berendezést állítottak üzembe - jelentette be Sigray Mária, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

Elmondta, az új berendezés az osztrák érdekeltségű társaság 18 ezer négyzetméter alapterületű gyáregységében üzemel, a berendezés képes a piacon fellelhető összes hullámkarton csomagolóanyag gyors és hatékony legyártására.

A beruházás eredményeképpen a komplex tervezésű és felépítésű hullámpapír dobozok gyártásának sebessége és megbízhatósága is tovább nőtt.

A társaság újabb beruházása több éves fejlesztéssorozat része, a cég az elmúlt 20 év alatt 10 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztést Magyarországon. Legutóbb 2014-ben 350 millió forintos beruházással robottechnológiával működő palettázó berendezést telepítettek, amivel az áruáramlási rendszer tejessé vált - mondta.

Kiemelte: a vállalat a kezdetektől fogva, húsz éve nyereségesen működik, csak a folyamatos technológiai fejlesztésekkel tudják megtartani a versenyképességüket. További előnynek nevezte, hogy nincsenek kiszolgáltatva egyetlen iparágnak sem.

A cég árbevétele az eddigi adatok alapján a tavalyihoz hasonlóan idén is eléri majd a 12 milliárd forintot. Naponta 700-750 raklap árut szállítanak ki, óránként 10 ezer dobozt gyártanak, a termelés három műszakban zajlik, évente 44 ezer tonna, mintegy 80 millió négyzetméter csomagolóanyag készül Soroksáron - sorolta Sigray Mária. Az alapanyagot részben Magyarországról, részben Nyugat-Európából szerzik be; az alapanyagár az elmúlt időszakban emelkedett, átlagosan 15 százalékkal drágult nyár végére.

A társaság több száz magyarországi gyártó és kereskedő céget szolgál ki környezetbarát, száz százalékban újrahasznosítható csomagolóanyaggal. A cég termékei egyharmadát külföldön értékesíti, legnagyobb vevője az Ikea. Közel 450 partnercégnek értékesítik a termékeiket, az éves forgalom 80 százalékát 20 megrendelő, többségében nemzetközi társaság adja. Az ügyvezető elmondta, hogy az üzem csak megrendelésre dolgozik, véleménye szerint a sikerük titka a gyorsaság: a 24 órán belül adott ajánlatot 5 napon belül szállítás követi.

Kitért arra, hogy a magyarországi csomagolóanyag-piac rendkívül árérzékeny, a gyártók között egyre erőteljesebb árversenyben pedig igyekszik minden piaci szereplő ellenállni az árak emelésének versenyképessége megőrzése érdekében. Az Európában forgalomba kerülő termékek mintegy 75 százalékát másodnyersanyagból készült, és száz százalékban újrahasznosítható környezetbarát hullámkarton dobozokba csomagolják - ismertette Sigray Mária. Az Európában felhasznált hullámpapír csomagolóanyagok felülete éves szinten eléri a 42,3 ezer négyzetkilométert, ami megközelítőleg Dánia alapterületének felel meg.

Az osztrák Ganahl család tulajdonában álló Rondo Csoport története 1797-ig nyúlik vissza, első papírgyárát pedig 1911-ben alapította Vorarlbergben. A csoport magyarországi leányvállalatát 1994-ban hozta létre Rondo Hullámkartongyártó Kft. néven, egy 40 ezer négyzetméteres telket vásárolva meg Soroksáron. A cég 190 munkavállalót foglalkoztató, évi 12 milliárd forint árbevételt lebonyolító vállalattá nőtte ki magát.

Kiemelt Partnereink