Szolgáltatók Ezer munkahelyet teremtő autóipari beruházást lengetett be a kormány az évértékelőn

Ezer munkahelyet teremtő autóipari beruházást lengetett be a kormány az évértékelőn

MTI | 2017.01.10 08:29

Ezer munkahelyet teremtő autóipari beruházást lengetett be a kormány az évértékelőn

A magyar külkereskedelem 2016-ban minden szempontból rekordévet zár - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Központi Statisztikai Hivatal által közölt, tavaly január-novemberi külkereskedelmi adatokra reagálva.

Hirdetés

Felidézte, hogy 2016 első tizenegy hónapjában 2,7 százalékkal magasabb volt az export, mint 2015-ben, amikor minden idők legmagasabb exportját mérték. Rekordot dönt a külkereskedelmi többlet is 2016-ban, mivel november végéig a külkereskedelmi többlet 1,5 milliárd euróval magasabb volt, mint 2015-ben, amikor a magyar gazdaság legmagasabb külkereskedelmi többletét regisztrálták. 2016 első tizenegy hónapjában a külkereskedelem 9,5 milliárd euró aktívumot mutat, ennyivel több jött be az országba, mint amennyi kiment a külkereskedelem során.

- Minél több exportot tudunk realizálni Magyarországon, annál több embernek lesz munkahelye, és annál több kis- és közepes vállalkozás tud bekapcsolódni ezen nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiba.

A végleges adatok alapján 2016-ban a magyar beruházás-ösztönzési ügynökségen keresztül 71 beruházási projektet zártak le sikeresen, ez minden idők legmagasabb adata, és az is rekord, hogy ezek a befektetők 3,25 milliárd euró beruházást hoztak Magyarországra, amely révén 17 647 munkahely jött létre az országban.

Elmondta hosszú ideje húzódó három magyarországi beruházási tárgyalást sikerült eredményesen lezárni, amelyeket hamarosan bejelentenek. Ezek közül kettő egyenként ezer fölötti munkahelyet, egy pedig mintegy ezer munkahelyet hoz létre Magyarországon, a beruházások az autóipari, az elektronikai, és a szolgáltatói szektorból érkeznek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink