Szolgáltatók Ettől olyan sikeres a brit járműipar

Ettől olyan sikeres a brit járműipar

autopro.hu | 2015.05.06 09:07

Ettől olyan sikeres a brit járműipar

Az évezred legmagasabb eladási számait produkálta a szigetország iparága idén márciusban. A siker hátterében banki partnerség húzódik meg.

Hirdetés

1991 óta nem tapasztalt csúcsokat hódítanak a brit autóértékesítések: egyetlen hónapon belül 492 ezer 774 új jármű talált gazdára. Ráadásul egyetlen hét leforgása alatt 1 milliárd font értékű fejlesztés érkezett az ágazatba, amelyből a Jaguar Land Rover 600 millió fonttal, a London Taxi Company 250 millió, a Honda 200 millió fonttal vette ki a részét. A motorgyártók és értékesítők szervezete (Society of Motor Manufacturers and Traders, SMMT) előrejelzése szerint 2017-ben az autógyártók elérhetik 1970-es gyártási rekord szintjét, ezzel soha nem látott mértékűre pörgetve a termelést.

A jelenséggel már korábbi cikkünkben is foglalkoztunk, akkor kiemelten a brit motorkerékpárok gyártásában rejlő hatalmas üzleti potenciálra mutattunk rá.

A lendület oka természetesen nem csupán a gyártó vállalatok teljesítményében keresendő, hiszen Nagy-Britanniában is egyre inkább nagyrészt a közepes és kivállalkozásokon áll vagy bukik a teljes beszállítói lánc olajozott működése. Az Egyesült Királyságban működő Automotive Council jelentése szerint 2014-ben a beszállítók ötödével növelték értékesítésüket az OEM vállalatok felé. Nem nehéz felfedezni az összefüggést a mutatók növekedése között.

2014-ben a beszállítók ötödével növelték értékesítésüket az OEM vállalatok felé

A kisebb vállalatok viszont a szigetországban is túl kicsik ahhoz, hogy önerőből nagyot lépjenek előre. A fejlesztéshez, új termékek bevezetéséhez valahonnan finanszírozó hátteret kell találniuk, s itt kapnak főszerepet a bankok. A kkv szektor fejlődésének támogatását célozta meg a British Business Bank (BBB) létrehozása, amelynek a bankszektor versenyképessé tétele mellett az ipari projektek finanszírozása a fő küldetése. A vállalkozások még abból is profitálhatnak ezekben a hónapokban, hogy választásokat tartanak a britek, ugyanis szinte valamennyi párt zászlajára tűzte a kis- és közepes vállalatok támogatásának növelését.

A helyi szóhasználatban „challenger” jelzővel illetett bankok olyan pénzintézetek, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy rugalmasan igazodjanak a kkv igényekhez, ugyanakkor a BBB partnereként minden pénzügyi terméket portfóliójukra tűznek, amelyre ennek a szektornak szüksége lehet.

Az ilyen bankok jelenthetik a tüdőt a beszállítók szabad lélegzéséhez, a friss ötletek gyors megvalósításához. Fontos rés betöltése a feladata ezeknek a szervezeteknek, amely nélkül a bevezetőben említett szárnyalás csupán álom maradna – a beszállítók nem tudnák megugrani a versenytempót diktáló gyártók által elvárt szintet.

2017-ben soha nem látott csúcsra érhet a brit járműgyártás

A challenger bankok szakemberei felveszik az ipari tempót, a járműipari gondolkodást. Amennyiben lehetőséget kapnak rá, hogy egy fejlesztés esetében már az első kapavágástól elkísérjék az adott céget, igen sok támogatást tudnak nyújtani ahhoz, hogy az állam által garantált források és kondíciók előnyeiből minél inkább részesüljön a vállalkozás.

A hatékony partnerség alapja nem csupán az életképes terv, hanem a hosszú távra tervezés. A bank tehát nem egyszerűen kölcsönt, hitelt ad, terméket értékesít, sokkal inkább növekedést indukál, sűrű visszacsatolásokkal egyengeti a vállalkozás sikerének útját, egyedi hozzáadott értékkel biztosítva a versenyelőnyt a konkurenciával szemben.

Nincs ebben látszólag semmi különös, a hatékonyság a kulcsfontosságú tényezők megvalósulásán múlik: közös tervezés a kezdetektől, a pénzügyi koncepció megalkotásába való aktív bevonódás, ennek eredményeként a lehetőségek mielőbbi és minél teljesebb kiaknázása.

Hogy ebből a folyamatból profitálhatnak-e a magyar cégek? A közelmúltban utánjártunk a témának, itt olvashatja elemzésünket.

Kiemelt Partnereink