Szolgáltatók Egyre többen adják el kintlévőségüket

Egyre többen adják el kintlévőségüket

MTI | 2016.07.25 16:09

Egyre többen adják el kintlévőségüket

Tavaly jelentősen megugrott a magyar faktoringpiac teljesítménye, a növekedés már harmadik éve tart. A 2014. évi 14 százalékos bővülés után, 2015-ben 31 százalékkal, 2016 első fél évében pedig már 39 százalékkal nőtt a forgalom - mondta Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke.

Hirdetés

Ismertetése szerint a Magyar Faktoring Szövetség tagvállalatai által megvásárolt követelések összértéke 2015-ben rekordösszegre, 1200 milliárd forint fölé nőtt. A szövetség elnöke kiemelte: a faktoringon keresztül nyújtott vállalati finanszírozás ugyancsak dinamikusan, 12 százalékkal bővült, és 2015 végére több mint 141 milliárd forintot ért el, 2016 első fél évében már 158 milliárd forintot tett ki.

A faktorálás halasztott fizetésű számla- vagy egyéb követelések fizetési esedékesség előtti megvásárlása, az így biztosított likviditás és a hozzá kapcsolódó előnyös szolgáltatások iránt egyre nagyobb a vállalkozói idény.

Csáki Ferenc elmondta: a növekedés elsősorban a nagy faktoring szolgáltatók növekvő teljesítményének és a nagyvállalatoknak köszönhető, amelyek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a faktoring cégek összetett finanszírozási szolgáltatásai iránt. Kifejtette: figyelembe véve a nem szövetségi tag szolgáltatókat is, a teljes hazai faktoring forgalom 2015-ben 1300 milliárd forintra emelkedett, a 2009-2013-as időszak stagnálása után 2014-ben növekedési fordulat következett be.

Csáki Ferenc kifejtette: ágazati felosztásban a kereskedelemben működő cégek követeléseinek faktorálása adja a teljes faktoring forgalom 41 százalékát. Az ipari termelő, gyártó cégek követelései 29 százalékot tesznek ki, míg a szolgáltató vállalkozások a faktoring forgalom 17 százalékát jelentik.

A szövetség elnöke rámutatott: a forgalom növekedése a finanszírozás volumenét is jelentősen megnövelte, amely 2015 végén meghaladta a 140 milliárd forintot. Ez azért is jelentős, mert eközben a vállalati hitelállomány teljes volumene 6,5 százalékkal csökkent. Bár a kiugró emelkedés mögött elsősorban két piaci szereplő kiemelkedő teljesítménye áll, a szövetség tagjainak közel 50 százaléka jelentős növekedést tudott felmutatni.

Az elnök jelezte: a forgalom bővülése elsősorban a belföldi forgalom növekedésének köszönhető (itt 31 százalékos az emelkedés) annak ellenére, hogy az export faktoring is 13 százalékkal bővült, sőt az import faktoring volumene az előző évhez képest több mint megduplázódott. Az export- és importkövetelések faktorálása 7,3 százalékát tette ki a teljes faktoring forgalomnak.

A megvásárolt követelések közel egyharmadát visszkereset nélkül finanszírozták a faktorvállalkozások. Ezeknél az ügyleteknél a faktorcégek vállalják a vevői nemfizetésből eredő kockázatot, azaz teljes körű védelmet nyújtanak az ügyfeleknek az úgynevezett "nyitva szállítás" kockázataival szemben.

A követelések 60 százaléka esetében az ügyfél köteles visszafizetni a ki nem fizetett számlára folyósított finanszírozást (visszkeresetes faktoring), de a faktorvállalkozás ezen ügyleteknél is segít a követelések behajtásában, a vevő fizetőképességének a megítélésében - magyarázta az elnök.

Csáki Ferenc elmondta: világviszonylatban a faktorált követelések összértéke 2015-ben 2373 milliárd eurót tett ki. A kelet-európai régióban Lengyelország és Oroszország volt a legnagyobba faktoringpiac, Magyarország pedig Csehországot követve a negyedik.

Kiemelt Partnereink