Szolgáltatók Dr. Gotthard Viktor: még hengerfejek bonyolult csatornáit is képes ellenőrizni a szabadalmunk

Dr. Gotthard Viktor: még hengerfejek bonyolult csatornáit is képes ellenőrizni a szabadalmunk

Pardavi Mariann | 2016.11.30 10:30

Dr. Gotthard Viktor: még hengerfejek bonyolult csatornáit is képes ellenőrizni a szabadalmunk

Az autóipar rohamléptekkel fejlődik, a beszállítóktól, szolgáltatóktól elvárt igényei egyre nőnek. Hogyan lehet egy geometriai szempontból teljesen szabálytalan hengerfejet ellenőrizni? Az ipari képfeldolgozó rendszereket és célgépeket fejlesztő Falcon-Vision Zrt. operatív vezetőjével jártuk körbe a témát. Termékellenőrzésre specializálódtak, külföldön főként a komplex öntvények ellenőrzésében szerzett nevet magának a vállalkozás.

Hirdetés

– Mi okozza a hengerfejek ellenőrzésének bonyolultságát?
– Az öntvények az autóipar fejlődésével egyre bonyolultabbá válnak. A hengerfejgyártás öntészeti szempontból rendkívül nehéz és összetett feladat, mivel nagyon komplex geometriájú darabot kell egyben kiönteni. Ráadásul úgy, hogy a legváltozatosabb formájú és méretű belső csatornákat is ki kell alakítani bennük. Emiatt a csatornák átjárhatóságának ellenőrzése is bonyolult feladat.

– Milyen technológiával ellenőrzik az átjárhatóságot?
– Cégünk vezetése – műszaki fejlesztő cégről van szó – erősen elkötelezett az innovációk támogatása irányában. Célunk, hogy az autóipari alkatrészek gyártása során felmerülő ellenőrzési problémák megoldására az elsők között adjunk az ipar számára jól használható megoldást. Ennek a törekvésnek az egyik legutóbbi eredménye egy szabadalmaztatás alatt álló módszer a bonyolult geometriájú öntvényekben – például hengerfejek, motorblokkok a rejtett belső csatornák, mint példuául a hűtővízcsatornák átjárhatóságának ellenőrzésére. Ma ez az egyetlen olyan ismert módszer, amellyel a gyártás üteméhez igazodó ciklusidővel a szabálytalan alakú csatornarendszereket is ellenőrizni lehet. Az infravörös és a látható fény adta lehetőségek ugyanis korlátozottak, az endoszkópos vagy a boroszkópos technológia sem alkalmas a bonyolult alakú belső csatornák ellenőrzésére.

– Hogy néz ki a gyakorlatban ez a módszer?
– A gázos átjárhatóságellenőrzés az öntvénygyártás több fázisában is alkalmazható: nyers vagy akár megmunkált öntvényeket is tudunk vizsgálni vele. Módszerünk olyan automatizált megoldás, amely kevesebb, mint fél perc alatt kideríti, megfelelő-e az öntvény, átjárhatók-e a csatornák. A módszer nem azonos az ún. flow-testtel, amely csak a teljes csatornarendszer eredő hidrodinamikai ellenállására jellemző számot ad. Ezt a számot csak nagyon csekély mértékben befolyásolja egy-egy kis keresztmetszetű csatornaszegmens elzáródása, amely ugyanakkor a motor működésére végzetes hatással lehet.

– A súlycsökkentés jegyében egyre kisebbek és könnyebbek a hengerfejek és egyre bonyolultabbak a járatok is. Együttműködnek a gyártók fejlesztési részlegével?
– Ez lenne az ideális, de a gyártók egymással versenyeznek. Nincs idő erre, nekünk válaszokat kell adnunk a már meglévő helyzetre. Ez meg is történt: a gázos átjárhatóságellenőrzés rávilágít a hengerfejöntvények belső csatornáinak gyártási hibáira. Márpedig ma már minden hengerfejet ellenőrizni kell, anélkül nem kerülhet az autógyárba. Az ellenőrzés során nemcsak a hengerfej geometriai formáját és méreteit tudjuk vizsgálni, hanem az egyedi azonosításra szolgáló öntött számsort vagy gravírozott kódot is le tudjuk olvasni. Ez pedig a termékkövetéshez elengedhetetlenül szükséges, hiszen így minden egyes darabhoz hozzárendelhetők a mérési eredmények, sőt a gyártástechnológiai részletek is, például hogy melyik kokillában öntötték, melyik műszakban, hol munkálták meg és így tovább. Ez azért is lényeges, mert ezzel a teljes gyártás jobban kontrollálható.

– A hengerfej-ellenőrzés jó referenciaként szolgál: milyen iparágak bíznak meg a Falcon-Vision szakértelmében?
– Jelen vagyunk az autóipar mellett az üveg-, műanyag-, gyógyszer- és élelmiszeriparban is. Berendezéseink számos iparágban végeznek százszázalékos termékellenőrzést. Partnereinknek egyedi rendszereket kínálunk, amelyeket házon belül fejlesztünk és kivitelezünk. Szolgáltatási palettánk része a tervezés, gyártás, telepítés, karbantartás, szerviz.

– Mikor érdemes optikai ellenőrzéssel kiváltani az emberi ellenőrzést?
– Figyelembe kell venni több faktort is. Általánosan azt mondhatom, akkor érdemes ilyen berendezésbe fektetni, ha sok terméket nagy sebességgel kell válogatni. Ez elég munkaerőigényes, így hamar meg is térül a költség. Akkor is érdemes befektetni, ha 100 százalékos ellenőrzésre van szükség: a megbízható vizsgálathoz elengedhetetlen a gép. Vagy a harmadik opció: ha auditképesnek kell lennie a gyárnak, hiszen az emberi tényező mindig bizonytalanságot visz a rendszerbe.

– Mennyire jellemző a magyar cégekre, hogy optikai ellenőrzőberendezést vásárolnak az emberi ellenőrzés helyettesítésére?
– Egyelőre sötét folt ez a terület, hiszen rendszerint nincs róla előzetes ismeretük azoknak a magyar cégeknek, akik még nem alkalmaznak optikai elvű automata ellenőrző berendezéseket, így – érthetően – bizalmatlanok. A mi rendszereink az emberi látást hivatottak kiváltani. Igény szerint mérni, minősíteni, osztályozni, válogatni, azonosítani, egyedileg jelölni is képesek a gyártósoron érkező termékeket. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nemcsak a hiba megtalálása a fontos, hanem az is, hogy az okokat minél előbb megszüntessük, és a jövőben ne fordulhasson elő ugyanaz a probléma. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy nem csak azt vizsgáljuk, hogy egy ellenőrzött méret megfelelő-e, hanem a trendjét is követjük, azaz, hogy hogyan alakult az utóbbi időben a valós méret. Ennek révén előre lehet látni, hogy mikor következne be a hiba, azaz, hogy mikortól lenne rossz az adott mérete a terméknek, ha a gyártó nem avatkozna be. A hibamegelőzés lehetősége nagyon lényeges előnye a rendszereinknek, hiszen ezzel nem csupán kiválogatjuk, hanem meg is előzzük a hibát. A minőségbiztosítás szempontjából ez magasabb szintű kontrollt és megbízhatóbb gyártást eredményez. Sorolhatnám tovább az optikai ellenőrzés előnyeit, de a legegyszerűbb, ha kérdés vagy konkrét feladat esetén megkeresnek bennünket, utána pedig személyes találkozó keretében közösen összefoglaljuk az igényeket, és körvonalazzuk a megoldást.

www.falcon-vision.com

Kiemelt Partnereink