Szolgáltatók Bajban a Rosznyefty, az orosz nemzeti jóléti alapból kér támogatást

Bajban a Rosznyefty, az orosz nemzeti jóléti alapból kér támogatást

MTI | 2014.08.18 08:05

Bajban a Rosznyefty, az orosz nemzeti jóléti alapból kér támogatást

Igor Szecsin, a Rosznyefty (Rosneft) vezető orosz olajvállalat és egyben a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének az elnöke 1,5 ezer milliárd rubel (41,6 milliárd dollár) pénzügyi támogatásért fordult az orosz kormányhoz a nyugati szankciók okozta károk enyhítésére.

Hirdetés

A Vedomosztyi című orosz lap jelentése szerint Igor Szecsin úgy gondolja, hogy az államnak a nemzeti jóléti alapból kellene forrásokat felszabadítania Rosznyefty-kötvények vásárlására.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter januárban az mondta, hogy a nemzeti jóléti alap eszközei 3 ezer milliárd rubelre tehetőek.

A Vedomosztyi úgy tudja, hogy Dmitrij Medvegyev kormányfő szakértőket bízott meg a támogatás feltételeinek megvizsgálására. A lap által név nélkül idézett egyik illetékes szerint "elképesztő" a Rosznyefty-kérés, míg egy másik kormányzati forrás szerint a miniszterelnök nem támogatja Igor Szecsin javaslatát.

A 19,75 százalékban a BP-hez tartozó Rosznyefty második negyedévi profitja 4,9 milliárd dollár volt.

A Rosznyefty nettó adósága 1,5 ezer milliárd rubel volt a második negyedév végén. A cégnek 440 milliárd rubel adósságot kell visszafizetnie az idei év végére és további 626 milliárd rubelt jövőre.

Az orosz cég azután került bajba, hogy az Egyesült Államok megtiltotta a 90 napnál hosszabb futamidejű hitelek nyújtását több orosz cégnek, és ehhez az intézkedéshez de facto csatlakoztak az európai bankok és a befektetők is.

A Rosznyefty mellett olyan szankciókkal sújtott orosz cégek is kértek már állami támogatást a nemzeti jóléti alapból, mint a Gazprombank, az orosz külkereskedelmi bank és az orosz mezőgazdasági bank.

Kiemelt Partnereink