Szolgáltatók Az EU megkérdőjelezi a VW-kártérítést

Az EU megkérdőjelezi a VW-kártérítést

autopro.hu/B.B. | 2016.06.27 10:07

Az EU megkérdőjelezi a VW-kártérítést

Miért jár több kártérítés ugyanazért a sérelemért az Egyesült Államokban, mint Európában? – a belső piacért felelős biztos immáron hivatalosan is feltette a VW-botrány talán egyik legérdekesebb kérdését.

Hirdetés

Mint ahogy arról beszámoltunk, tetemes összeg kifizetésére készülhet csalása miatt a Volkswagen az Egyesült Államokban. Az, hogy a tengerentúli ügyfelek kapnak bizonyos kártérítést, már régóta sejthető volt, ennek megfelelően pedig alighanem sokan feltették magukban a kérdést, hogy Amerikában miért nem ér véget az eset a visszahívásokkal.

A kártérítés ügyében most az Európai Unió belső piacért felelős biztosa is megszólalt. Igaz, az Egyesült Államokban jóval több civil kezdeményezésű per indult a gyártó ellen, mint Európában, melyneknek jelentős szerepe lehetett abban, hogy a hatóságok végül több ezer dolláros kártérítésre kötelezték a német gyártót, Elzbieta Bienkowska szerint igazságtalan, hogy Európában nem jár kompenzáció a dízelbotrányban érintett fogyasztóknak, írja az Automobilwoche.

A biztos szerint a Volkswagennek önként kellene felvállalnia az amerikaival azonos nagyságrendű kártérítés kifizetését a manipulált autók európai tulajdonosainak, ám mivel egyelőre nincs jele annak, hogy Európai Uniós vizsgálat indulna a gyártó ellen, a biztos kijelentésének gyakorlatilag nincs súlya. Elzbieta Bienkowska szerint nem is az ő feladata, hogy tanácsot adjon az autógyártónak, abban mindenképpen igaza van, hogy a jogi fogalmak mögé rejtőzés nem csak tisztességtelen, de a fogyasztói bizalom visszaszerzésének sem a legjobb módja.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink