Szolgáltatók Amerikai befektetők érdeklődnek Magyarország iránt

Amerikai befektetők érdeklődnek Magyarország iránt

autopro.hu/W.A. | 2017.06.16 11:35

Amerikai befektetők érdeklődnek Magyarország iránt

Nagy volt az érdeklődés amerikai üzletemberek részéről a magyar befektetési környezet iránt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a Bloomberg Government és a New York-i Magyar Főkonzulátus által szervezett konferencián. Mintegy 100 amerikai üzletember vett részt a ’Building the Economy of the Future: Central Europe in a Post-Brexit World’ című rendezvényen, ahol hiteles hazai és nemzetközi előadók mutatták be a közép-európai, és ezen belül a magyarországi befektetési környezetet. A fórum keretében első alkalommal adták át a Chain Bridge Budapest Award-ot, melyet a Magyarországon folyamatosan magas hozzáadott értékű munkahelyekkel bővítő IBM-nek ítélt a szakmai grémium.

Hirdetés

Az esemény nyitásaként Ésik Róbert, a HIPA elnökének köszöntője után Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár osztotta meg gondolatait arról, hogy hogyan is válik Közép-Európa termelési központból mindinkább a kontinens egyik jelentős innovációs központjává. Ezt támasztja alá, hogy a résztvevők a magyar munkavállalókkal kapcsolatban kizárólag pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek, sőt egyes, elsősorban mérnököket foglalkoztató vállalatok elmondása szerint egyre több, korábban külföldön munkát vállaló magyar tér haza, hiszen ugyanabban a munkakörben hazánkban már akár jobb életszínvonalat is tud biztosítani saját maga és családja számára, mint külföldön.

A konferencián elhangzott előadásában Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár hangsúlyozta: 2010-től kezdődően a magyar kormány stratégiája szerint Magyarországot Európa egyik termelési központjává fejlesztették, melynek érdekében a kontinens egyik leginkább befektetőbarát gazdasági környezetét hozták létre, többek között az új, rugalmas munka törvénykönyvével, valamint a német mintára bevezetett duális képzési rendszerrel. A következő lépés a kutatás-fejlesztés támogatatásával az Invented in Hungary-típusú beruházások ösztönzése, amelyet elősegítendő átalakították az adórendszert, valamint új, a magasabb hozzáadott értéket előállító beruházások Magyarországra vonzása érdekében új támogatási formákat vezettek be.

Ezt követően előbb ’Positioning for a Post-Brexit World: How Central and Eastern Europe Stands to Gain’ címmel, panelbeszélgetés keretében osztották meg magyarországi tapasztalataikat a GE, a Citi, és a McKinsey régiós és ágazati vezetői, majd két kiugró magyar start-up, az NNG és a Ustream alapítói az EY partnerével kiegészülve vitatták meg a technológiai iparág sajátosságait, lehetőségeit a régióban és különösképpen Magyarországon.

A rendezvény zárásaként Magyar Levente átadta a HIPA által alapított ’Chain Bridge Budapest Award’-ot, amelyet ezentúl minden évben egy olyan amerikai vállalatnak ítél oda a szakmai grémium, amely az elmúlt időszakban magyarországi beruházásaival és tevékenységével jelentősen hozzájárul hazánk gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink