Szolgáltatók Akár 7 százalékos is lehet az ipari növekedés

Akár 7 százalékos is lehet az ipari növekedés

MTI | 2015.11.12 13:18

Akár 7 százalékos is lehet az ipari növekedés

Az ipari termelés 6,5-7 százalékos növekedésre számítanak idei az év egészében az MTI által csütörtökön megkérdezett makroelemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki, részletes adatokat tartalmazó közlése szerint szeptemberben az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a nyers és a munkanaphatással kiigazított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index alapján szeptemberben.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője az adatokra reagálva elmondta: az ipari termelés szeptemberi 7,8 százalékos éves növekedése a várakozásoknak megfelelő volt. Az elemző 7 százalékos éves átlagos növekedésre számít az iparban.
Vélekedése szerint a következő hónapokban is folytatódhat az bővülés, ami a GDP növekedéséhez is jelentősen hozzájárulhat a termelési oldalon - mondta.

A szakértő szerint az ipari termelés növekedésében továbbra is kiemelten fontos az export, illetve az autóipari export bővülése. Az alágak közül is a mintegy 30 százalékos súlyt képviselő járműgyártás járult hozzá leginkább a növekedéshez, csaknem 20 százalékkal nőtt szeptemberben - ismertette. Barczel Vivien kiemelte még a jelentősebb, 11 százalékos súlyt képviselő élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártását, ez az alág 6,3 százalékos növekedést ért el.
Balatoni András, az ING vezető elemzője éves szinten 6,5-7 százalékos bővülésre számít.

Elmondta: a szeptemberi 8,5 százalékos növekedés az összes rendelésállományban "nem túl acélos", mivel az elmúlt időszakban inkább kétszámjegyű növekedés volt.

Az ING vezető elemzője szerint az ipari termelés továbbra is növekedési pályán marad, de várhatóan lelassul, ami különösen jövőre lesz látható.

Kiemelt Partnereink