Szolgáltatók Adminisztrációs és logisztikai terheket is levehet egy jó csomagolás

Adminisztrációs és logisztikai terheket is levehet egy jó csomagolás

Pardavi Mariann | 2016.04.28 11:31

Adminisztrációs és logisztikai terheket is levehet egy jó csomagolás

Az autóipar rohamléptékű fejlődése a kiszolgáló szektort is magával húzza. Mikulcza Gábor, a csomagolástechnikával foglalkozó Nefab értékesítési vezetője számolt be a következő években megjelenő újdonságokról.

Hirdetés

– Hogyan indul a folyamat?
– Ha megkeresés érkezik hozzánk, akkor a három csomagolómérnökünk egyike egy értékesítő kollégával felkeresi a partnert és a helyszínen megbeszélik a csomagolás tervezéséhez szükséges feltételeket. Ezután 3D-s rajz alapján kezdünk a koncepció készítésébe.

– Melyek ezek a feltételek?
– A csomagolás tervezésénél számos szempontot figyelembe kell vennünk. Számításba kell vennünk egyebek mellett, hogy milyen szállítóeszközt használnak, hová kerül a termék; tengerentúlra vagy Európán belül lesz a végcél, vagyt az, hogy mivel mozgatják. A koncepció kialakításánál az is fontos szempont számukra, hogy egyesével vagy gyűjtőben kell-e csomagolni a termékeket.

– Tudna egy-egy példával szemléltetni?
– Cégünk a tengerentúlra történő termékek csomagolásában az egyik legsikeresebb, melynek során a többszöri egyenlítő átlépés és a sós pára a termékek ellensége. Mi olyan speciális korrózióvédő fóliát alkalmazunk, amely révén sikeresen védjük meg a terméket a rozsdásodástól. A tengeri szállításnak például más követelményei vannak: többek között, például: a konténer mérete nem egyezik a teherautókéval vagy speciális feltételeknek kell megfelelnie a csomagolásnak.

– Főként telekommunikációs, elektronikai és autóipari cégek bíznak meg a Nefab szakértelmében. Milyen elvárásokat támasztanak ezek a partnerek?
– Elsődleges a gyorsaság: ha rövid elindul a projekt rövid belül kell megoldással előállni. A megoldás tartalmazza a teszteket is. Kipróbáljuk, beillesztjük a terméket a csomagolásba, és laborban teszteljük, nemcsak az előzetes számításokra hagyatkozunk, hanem akár terheléses tesztnek is alávetjük.

– Mennyire bírnak befolyásoló tényezővel a környezeti szempontok manapság?
– Egyik kulcsfontosságú tényező, a tervezésnél több környezetvédelmi szempontot veszünk figyelembe, ennek teljesülése részünkről és a megrendelő oldaláról is elvárás. Fontos, hogy a csomagolás újrahasznosítható legyen. Bizonyos esetekben ökológiailag lebomló csomagolást is tudunk készíteni.

– Milyen anyagokat használnak a csomagolás során?
– Főként papír, ami lehet hullámkarton vagy méhsejt, nagy mennyiségben dolgozunk fel habokat és használunk még tasakokat vagy kartonplasztot is. Speciális raklapok és Expak –rétegelt lemez ládák – gyártásával is foglalkozunk. Ez utóbbi esetén a vállalat lévai üzemével állunk kapcsolatban, ott készülnek a Nefab által szabadalmaztatott rétegelt lemez ládák.

– Hogy látja, mik lesznek a csomagolástechnika jövőt érintő újdonságai?
– Egyre több olyan felkérés érkezik hozzánk, hogy összeállított kitként szállítsuk terméket, ezáltal csökkentve a vevői adminisztrációt és növelve a kezelhetőséget.

A több mint hatvanéves múltra visszatekintő Nefab svéd tulajdonú vállalat, több európai országban működtet telephelyet. Magyarországon 2002-ben kezdte meg működését a Nefab Packaging Hungary Kft., mely elsősorban a magyarországi ügyféligényekkel foglalkozik, de hatáskörébe tartoznak a bolgár, szlovén, ukrán és szerb partnerek is.

Kiemelt Partnereink