Szolgáltatók A németek elűznék az utakról a kamionokat

A németek elűznék az utakról a kamionokat

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.08.06 14:18

A németek elűznék az utakról a kamionokat

Hiába tisztábbak az erőforrások, egyre több jármű kerül az utakra, így összességében nő a káros anyagok kibocsátása. Nem hagyná ezt annyiban a német Környezetvédelmi Minisztérium.

Hirdetés

A tárca által közölt statisztika szerint 1990 óta 0,6 százalékkal nőtt a kamionok által kibocsátott szén-dioxid mennyisége országukban, annak ellenére, hogy immár takarékosabb, környezetbarát motorokkal hajtott teherautók közlekednek a német utakon. Viszont az elmúlt 25 évben jelentősen nőtt a járművek száma az utakon, ez okozza az abszolút értékű növekedést - írja a kamionhirek.hu.

A szén-dioxid szennyezésnek a kimutatás szerint csupán 18 százalékát adja a közúti közlekedés, az energiaszektor 39 százalékos értékkel vezeti a listát. Utóbbi terület azonban jelentős fejlődésen esett át, a teherautók viszont egyre több káros anyagot termelnek: 2000 és 2013 között 31 százalékot nőtt a közúti fuvarozás aránya, a tendencia pedig egyre folytatódik.

A Minisztérium ellenhatásként az útdíj növelését és a fizetési kötelezettség kiterjesztését szorgalmazza, így már a kisteherautókat is megadóztatnák. A szállítmányozást pedig inkább a sínekre és a vizekre terelnék.

Kiemelt Partnereink