Szolgáltatók A kormány azt hiszi, sok fiatal hazajönne

A kormány azt hiszi, sok fiatal hazajönne

MTI | 2015.05.20 08:53

A kormány azt hiszi, sok fiatal hazajönne

Jelenleg könnyen találhatnak munkát a hegesztők, cukrászok, vendéglátósok, de a kamionsofőri állásra is hatezer embert keresnek a cégek országszerte - közölte Czomba Sándor.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára úgy látja, sok fiatal szeretne hazajönni külföldről. Ezt arra alapozza a politikus, hogy tudomása szerint a "Gyere haza, fiatal" elnevezésű program Facebook-oldalán már negyvenezren regisztráltak - mint kiderült, óriási tévedést tartalmaz ez a megnyilatkozás.

Az egy hónapja indult kezdeményezés célja, hogy segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával.

Belföldön mintegy százhatvanezer 25 év alatti fiatal nem tanul és nem dolgozik. Az ő munkához jutásukat segítheti, hogy az állam átvállalja az őket foglalkoztató munkaadók bérjárulékainak 70-90 százalékát fél-egy évre - mondta az államtitkár.

Czomba Sándor kiemelte: a legnagyobb gond, ha nincs szakképzettsége a munkát keresőnek. Szerinte ezeket a fiatalokat előbb a szakképzésbe kell bevonni, hogy javuljanak elhelyezkedési esélyeik. Szerinte aki akar tanulni, az előbb-utóbb talál munkát, a területi egyenlőtlenségeken pedig segíthet a lakhatási támogatás.

Kormányzati matematika

Meglátogattuk a kezdeményezés Facebook-oldalát, amelyet jelen pillanatban 221 felhasználó kedvel. Ez a szám több nagyságrenddel elmarad az államtitkár által kommunikált 40 ezertől. Regisztráni a közösségi oldalon nem is lehet, a program honlapján viszont igen. Ezt idáig 581-en tették meg az NGM tájékoztatása szerint, a bűvös 40 ezres szám arra utal, hogy vélhetően ennyien láthatták a kezdés óta a kormány hirdetését - tudta meg az Index hírportál a minisztériumtól.

Kiemelt Partnereink