Szolgáltatók A duális képzés egységes feltételrendszerén dolgoznak

A duális képzés egységes feltételrendszerén dolgoznak

MTI | 2015.03.25 12:57

A duális képzés egységes feltételrendszerén dolgoznak

A szakképzett munkaerő világszerte fontos szempont a befektetési döntésekben, ezért Magyarország versenyképességéhez szükséges a vállalatoknál folytatott gyakorlati képzés a felsőoktatási tanulmányok során - mondta Rudnay János, a Duális Képzési Tanács (DKT) vezetője.

Hirdetés

Hozzátette: a DKT jelenleg a duális képzésbe való bekapcsolódáshoz szükséges, egységes feltételrendszer kialakításán dolgozik. Fontos, hogy a résztvevő oktatási intézmények és a vállalatok egyformán megfeleljenek az alapelveknek. Az új feltételeket tartalmazó rendszert jövőre vezetik be, az idén még egyszerűbb akkreditáció érvényes - tette hozzá.

Bár a szeptemberben induló duális képzésre már lezárult a jelentkezés, mivel a céges felvételi nem központosított, csak a beiratkozás után tudják megmondani hova hány diák jelentkezett - jelezte.

A DKT vezetője közölte: a duális képzés egy 3 és fél éves zárt rendszer, amibe csak a felsőoktatási tanulmányok megkezdésével egy időben lehet bekerülni. Rudnay János arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs átjárás a képzés alatt a cégek között, a diákok határozott idejű szerződést írnak alá a vállalatokkal. Hozzátette: volt példa arra, hogy valaki egy év után újrakezdte az egyetemet, hogy bekerülhessen a duális képzésbe.

A Duális Képzési Tanácsba két tagot az oktatásért felelős miniszter, két tagot a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter, egy tagot az agrárpolitikáért felelős miniszter, egy tagot az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter, három tagot a Magyar Rektori Konferencia, két tagot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, egy tagot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, egy tagot a Magyar Mérnöki Kamara delegál.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink