Szolgáltatók A VW miatt izzadhatnak az európai autógyártók

A VW miatt izzadhatnak az európai autógyártók

MTI | 2016.01.28 09:07

A VW miatt izzadhatnak az európai autógyártók

Az autógyártókra vonatkozó szabályok szigorítására tett javaslatot az Európai Bizottság. A szervezet szerint ezzel elejét lehetne venni a Volkswagen-csoport kibocsátási botrányához hasonló esetek kialakulásának.

A brüsszeli intézmény közleményéből kiderül, hogy a járművek forgalomba hozatalának vizsgálatát egy egységes, független szervezetre bíznák, mely a már forgalomban lévő autókat is szigorúbban vizsgálná. Előbbi feladat jelenleg a nemzeti közlekedési hatóságok feladata közé tartozik.

A létrehozandó bizottság szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, visszahívásokat végezhetne, illetve szükség esetén pénzbírságot is kiszabhatna. A javaslattól az esetleges csalások kiküszöbölését, a fogyasztók gyártók iránti bizalmának erősödését, és a gépjárművek vizsgálatának minőségi javulását várják.

Szakértők szerint a tervezet elfogadása, melyhez az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának egyetértése is szükséges, komoly ellenállásba ütközhet: több lobbicsoport, illetve néhány, nagy autógyártó kapacitással rendelkező ország is nehezményezheti az újítások bevezetését.

Kiemelt Partnereink