Szolgáltatók 5,5 milliárdos hitelt vettek fel a győri autógyárnak hőenergiát szállító cégek

5,5 milliárdos hitelt vettek fel a győri autógyárnak hőenergiát szállító cégek

MTI | 2014.11.12 10:42

5,5 milliárdos hitelt vettek fel a győri autógyárnak hőenergiát szállító cégek

A PannErgy Nyrt. két leányvállalata, a DD Energy Termelő és Szolgáltató Kft., valamint az Arrabona Geotermia Kft. 18 millió eurós (mintegy 5,5 milliárd forint) hitelmegállapodást kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt.-vel (Eximbank) a Győr térségében megvalósuló geotermikus beruházások hátralevő szakaszainak projektfinanszírozására.

Hirdetés

A megállapodás révén a hitelfelvevőknek az Eximbanktól összesen közel 18 millió euró összegben, hosszú távú beruházási célú finanszírozási keret felhasználására lesz lehetősége - áll a PannErgy Nyrt. közleményében.

A Győri Geotermikus Projekt első kútjának fúrása júniusban kezdődött, a munkálatokat a DD Energy Termelő és Szolgáltató Kft. irányítja. Az akkori tájékoztatás szerint a Győr mellett fekvő Pér községnél elindult beruházás várhatóan évi 340-400 terajoule-nyi hő leadását biztosíthatja.

Májusban a helyszínen tájékozódott szerkesztőségünk az Audi Hungaria energiahatékonysági törekvéseiről - akkor számolt be az autógyár először a termálkút tervéről

A projekthez a PannErgy Csoport egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert el tavaly szeptemberben az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának pályázatán.

– A projekttel a társaság európai mértékkel nézve is jelentős hévízi aktivitásra épülő zöldenergia hasznosítást kezd el Győr térségében – idézte a közlemény Tóth Péter vezérigazgatót, a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának tagját.

Egy hónappal korábban jelentették be az Audi Hungaria Motor Kft. illetékesei, hogy a jövő év végétől az e projekt keretében nyert geotermikus energiával fedezi jármű- és motorgyára hőszükségletének hatvan százalékát a győri autógyár. Akkori közlés szerint a társaság 17 éves, további 15 esztendőre szóló opciót is tartalmazó megállapodást kötött a PannErgy Csoporttal, amely a kútból nyert, körülbelül száz fokos vizet, miután hőenergiája jelentős részét kinyerték, visszasajtolja a talajba.

Szeptemberben bejelentették azt is, hogy geotermikus hő szállításáról állapodott meg a győri városüzemeltetési társasággal a PannErgy leányvállalata, az Arrabona Geotermia Kft.

A tizenöt évre szóló szerződésben foglaltak alapján a jövő évi fűtési szezonban kezdik meg a szolgáltatást, amelynek tervezett mennyisége az előzetesen rendelkezésre álló adatok alapján évi 180 ezer gigajoule lesz.

Addigra a PannErgy vállalta a geotermikus rendszer kiépítését úgy, hogy elkészül a termelő-visszasajtoló kútpár, a hozzá kapcsolódó gépészeti rendszer és a hőenergia továbbításához szükséges előszigetelt vezeték.

A 2400 közületi fogyasztót és tízszer ennyi háztartást kiszolgáló GYŐR-SZOL Zrt. ugyanakkor jelezte: a várhatóan jövő november elsején induló szolgáltatás a győri fűtőerőműből a fogyasztóknak kiadott hő 14 százalékát fedezi majd. Ezzel a város távhő-termelésében 5,65 millió köbméterrel kevesebb földgázt használnak fel, illetve 10,8 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink