Szolgáltatók 3 milliárd dollárt adnának a Nokia térképes üzletágáért

3 milliárd dollárt adnának a Nokia térképes üzletágáért

MTI | 2015.05.08 15:29

3 milliárd dollárt adnának a Nokia térképes üzletágáért

Az Uber taxicég hárommilliárd dolláros ajánlatot tett a Nokia finn távközlési berendezésgyártó cég térképszolgáltatására, a HERE-re a New York Times értesülése szerint.

A Google Maps térképszolgáltatás versenytársának tartott HERE iránt a BMW, az Audi és a Mercedes-Benz is érdeklődik a lapnak nyilatkozó források szerint. A német autógyártók konzorciumban, a Baidu kínai keresőmotorral együtt tesznek várhatóan ajánlatot a Nokia térképszolgáltatására.

A Nokia áprilisban bejelentette, hogy elkezdi a HERE térképszolgáltatási üzletág "stratégiai felülvizsgálatát", miután a finn cég megállapodott francia konkurense, az Alcatel-Lucent SA megvásárlásáról.

Risto Siilasmaa, a Nokia elnöke a héten a részvénytulajdonosok éves közgyűlésén arról beszélt, hogy a felülvizsgálat nem feltétlenül jelenti azt, hogy eladják a térképszolgáltatást, azt akár a Nokia portfoliója részeként is lehetne fejleszteni.

Az Inderes Equity Research tanácsadó szerint a 3 milliárd dolláros ajánlat nem elégséges, mivel nem veszi figyelembe a HERE piaci helyzetét, növekedési lehetőségeit, technológiáit és jövedelmezőségi potenciálját. Az Inderes 4,4-6,9 milliárd euró közöttire becsüli a Nokia térképszolgáltatási üzletágának értékét, amelynek könyv szerinti értéke mintegy 2 milliárd euró.

A tanácsadó cég szerint az autóipar jelenlegi növekedési ütemét figyelembe véve a HERE 2-3 év működés után évi 400 millió euró üzemi eredményt fog termelni.

Kiemelt Partnereink