Szolgáltatók 25 éves Magyarországon az ABB

25 éves Magyarországon az ABB

autopro.hu/P.M. | 2016.11.16 15:53

25 éves Magyarországon az ABB

Az évfordulót együtt ünnepelték ügyfeleikkel, ahol konferencia keretében az iparág tekintélyes hazai és külföldi előadói mutatták be napjaink vezető technológiai irányzata, az Ipar 4.0 és a dolgok internete adta lehetőségeket, különös tekintettel az automatizálásban és az energetikában rejlő fejlődési irányokra.

Hirdetés

A 125 éves svájci-svéd cégcsoport, az ABB az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén fejleszt és szállít innovatív technológiákat a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő ügyfelei részére.

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. immár 25 éve bővülő termék- és szolgáltatáspalettával van jelen a hazai piacon, felkészült mérnöki csapata a forgalmazott termékek tervezését és üzembe helyezését végzi ügyfelei számára.

25 éves működése során összesen 50 millió dolláros nyereséget ért el, összesített árbevétele 1,5 milliárd dollár felett volt. Magyarországon a cég több mint 200 alállomásba telepített ABB berendezéseket, és az energetika és automatizálás területen számos innovatív fejlesztést kezdeményezett.

2012-ben felvásárolta a Thomas & Bettset, amely Magyarországon is jelen van. A kecskeméti gyárban különböző méretű kábelkötegelőket, valamint vészvilágító lámpatesteket és rendszereket gyártanak. Így a cég Magyarországon közel 400 alkalmazottat foglalkoztat az energetikai termékek és hálózatok, a gyártásautomatizálás és ipari automatizálás területén.

2014 szeptemberében egy 1,8 millió euro értékű szerződés keretében a MAVIR Zrt.-nek egy rendkívül nagy méretű, 3-fázisú auto-transzformátort szállított, amely a bejövő nagyfeszültséget alakítja át a következő, alacsonyabb feszültség szintre, például a bejövő 400 kV-os nagyfeszültséget 220 kV-ra. A transzformátor átfogó mérete összeszerelt állapotban 9,5 x 8,35 x 8,45 méter. Teljes tömege 228 tonna, teljesítménye 500 MVA, összehasonlításképpen ez közel negyede a Paksi Atomerőmű által maximálisan előállítható teljesítménynek.

Hazánkban az vállakat létesítette az első, elektromos autók számára felállított gyorstöltő-állomást Budapesten, az Istenhegyi MOL kúton, amellyel az elektromos autókat akár 15-30 percen belül menetkészre lehet tölteni. 2012 óta több gyorstöltőt is átadtak: az I. kerületben, a Várkert Bazárban, a Liszt Ferenc repülőtéren, Bükkaranyoson, valamint Tatabányán a Delphi Connection Systems parkolójában. A villámtöltők egy Vácon található üzemben készülnek, és az ABB az egész világpiac számára innen szállítja a töltőket. A magyarországi cég együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a hazai e-mobilitás elterjedését szolgáló kutatás-fejlesztési projektben.

Az ABB számos új energetikai és automatizálási technológiát fejlesztett ki. Ilyen például YuMi, világ az első együttműködő, kétkarú ipari robotja, amely képes együtt dolgozni az emberekkel, miközben garantálja a körülötte dolgozók biztonságát. A robot a karóráktól a táblagépekig bárminek az összeszerelésére alkalmas, és olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe.

A csoport elkötelezett a magas szintű szociális, környezetvédelmi, emberi jogi, etikai és irányítási szabványok fenntartásában. A világot napelemes repülőgéppel körberepülő Solar Impulse program fő támogatója. A repülőgép a Föld körüli útján mintegy 40 000 kilométert tett meg fosszilis energia felhasználása nélkül, csupán a Nap energiájával, nulla százalék károsanyag-kibocsátással.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink