Techtogether Vezetőképzésbe fogott az Audi a győri egyetemen

Vezetőképzésbe fogott az Audi a győri egyetemen

Gégény István | 2014.11.18 16:02

Vezetőképzésbe fogott az Audi a győri egyetemen

Újabb négykarikás tanszéket avattak a Széchenyi István Egyetemen: az ötödik szervezeti egység különlegessége, hogy nem a technológiákra, hanem az emberre fókuszál.

Hirdetés

– Excellent Beruf – ezzel a sajátosan nemzetközi kifejezéssel jelölte meg Thomas Sigi, az Audi AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja a november 18-án sajtókonferencia keretében megalapított Vezetéstudományi és Szervezeti kommunikációs Tanszék küldetését. A győri egyetemen működő Audi Hungaria tanszékcsoport ötödik tagja kapcsán több megszólaló is használta a mérföldkő fogalmat, nem véletlenül. Egyrészt azért, mert a már működő Anyagtudományi és Technológiai Tanszék, a Belsőégésű Motorok Tanszék, a Járműgyártási Tanszék és a Járműfejlesztési Tanszék esetében egyaránt a termék áll a képzés középpontjában, ezúttal azonban a jövő vezetőit szeretnék kinevelni. Másrészt. ami most Győrben kezdetét vette, arra nem túl sok példa létezik világszerte.

Az új tanszék munkájáért fáradozó vezetők csoportképe. A tanszékvezető kezében az alapítási okirat, mellette balra Thomas Sigi, jobbra Földesi Péter.

– Minden vállalat esetében nagy hangsúly kerül az innovációra, amely azonban elképzelhetetlen jól képzett szakemberek, főként vezető munkatársak nélkül. Know-how, motiváció, kommunikáció, ezek mind a gyártási faktor részei, ezen a téren fog erősíteni az új tanszék munkája – folytatta Thomas Sigi, aki köszönetet mondott Földesi Péter jelenlegi és Szekeres Tamás korábbi rektornak az eddigi együttműködésért, az új kezdeményezések iránti nyitottságukért.

– Nincs kész vezető. Mindenki mindig tanulhat új dolgokat. Sőt, az a jó vezető, aki folyamatosan képezi magát, és azt keresi, hogy mit nem tud még – tette hozzá Knáb Erzsébet. Az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója szerint nem elsősorban hiányt pótolnak az új tanszékkel, hiszen eddig is megfelelő vezetők irányították a győri autógyárat, hanem választ adnak az aktuális és jövőbeni kihívásokra. – Felgyorsult a világ, egyre komplexebb feladatok várnak megoldásra a járműiparban, Ráadásul egy 11 ezer főt foglalkoztató gyárban különféle vezetői szintek alakulnak ki, amelyek rátermett, felkészült szakembereket kívánnak – indokolta a tanszék alapításának igényét Knáb Erzsébet.

Nem minden tanszék alapítása kap ekkora nyilvánosságot - a rendezvény önmagában is hangsúlyozta a mérföldkő jelleget

– Nem a spájzból raktuk össze ezt a tanszéket – mondta a sajtókonferencián Földesi Péter rektor. Ezzel arra utalt az intézmény vezetője, hogy noha építenek a meglévő tudásbázisra, az új tanszéken új típusú képzés indul, új szakembereket is felvesznek. Maga az oktatás 2015 tavaszán veszi kezdetét, addig előkészítő munkát folytatnak a szakemberek.

A tanszék élére Patrick Waldbuesser került, akit egykori kollégájaként, tanítványaként üdvözölt a rendezvényen Thomas Sigi. A tanszékvezető megköszönte mindazok munkáját, akik a győri egyetem és az Audi eddigi, példaértékű együttműködéséért fáradoztak, ő maga is ezen a kitaposott ösvényen szeretne tovább haladni.

Az Audi Hungaria Vezetéstudományi és Szervezeti kommunikációs Tanszék által kínált témák választéka sokszínű: a vezetési modellek alapvető elméletei és kutatásai, valamint a menedzsmentszemlélet mellett később az emberi erőforrás menedzsment úgynevezett Harvard modellje is kiegészíti a tananyagot. Ezen felül a hallgatók a csoportos, illetve a szervezeteken belüli és közötti kommunikációval is foglalkoznak. Középtávon egy posztgraduális MBA programot is terveznek indítani.

Középen Patrick Waldbuesser tanszékvezető, tőle balra Földesi Péter rektor, jobbra pedig Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója foglalt helyet

A rendezvény jelentőségére utal, hogy számos ipari és tudományos szakemberrel együtt jelen volt Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, valamint Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója is.

Kiemelt Partnereink