Gyártók Több mint száz diák veheti fel az Audi piros kabátját

Több mint száz diák veheti fel az Audi piros kabátját

autopro.hu | 2015.07.01 12:01

Több mint száz diák veheti fel az Audi piros kabátját

105 szakmunkástanuló fejezte be június 30-án képzési idejét és kezdi meg karrierjét az Audi Hungariánál. Közülük a 11 oktatott szakma legjobbjai kitüntetésben részesültek.

Hirdetés

– Büszkék vagyunk rá, hogy a mai napon 105 frissen, a duális szakképzésben végzett fiatalt üdvözölhetünk az Audi Hungariánál, hiszen a kiválóan képzett munkaerő-utánpótlás sikerünk záloga – mondta a díjátadó alkalmával Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

Az autopro.hu kérdésére elmondta, a legjobb tanulók kiválasztásában az elméleti és gyakorlati tudás mellett olyan képességek is szerepet játszottak, mint a problémamegoldó- és elemzőképesség, folyamatismeretek, valamint a csapatmunkára való készség. Hozzátette: ezek a kompetenciák nem sajátíthatóak el az elméleti képzés során.

A legjobbnak járó díjat kapta Baracskai Bálint (autóépítő), Németh Márk (autóvillamossági műszerész), Michl Norbert (automatizálási technikus), Horváth Levente (autószerelő), Sebők István (autóvillamossági szerelő), Sári Richárd (karossszéria lakatos), Dara Ákos (autófényező), Ádám Tamás (gépgyártó technikus), Németh Ádám (mechatronikus), Marton Roland (forgácsoló) és Szabó Dominik (szerszámkészítő)

– A duális szakképzés ideje alatt a tanulók olyan tudásra tettek szert a győri szakiskolákban és az Audi Hungaria gyakorlati oktatóközpontjában, valamint termelőterületein, amely segítségével a lehető legjobban helyt tudnak állni a motor- és járműgyártásban. A szakmunkástanulók az Audi Hungaria legkorszerűbb technológiákkal felszerelt gyakorlati oktatóközpontjában, a termelési területek közelében kialakított tanulóállomásokon és közvetlenül a termelő területek munkatársai mellett sajátíthatják el szakmájukat.

A szakképzés eszközparkja 2015-ben egy forgácsolástechnológiai tanműhellyel bővült, ahol a tanulók a legújabb generációs CNC-megmunkálógépeket és technológiákat használva sajátíthatják el a gyakorlati ismereteket. A duális szakképzés sikerességét támasztja alá az is, hogy a vállalat szakmunkástanulói kiemelkedő sikereket értek el idén a Kecskeméten rendezett Szakma Kiváló Tanulója, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek, illetve a Budapesten megrendezett Szakma Sztár Fesztivál döntőiben. A gyakorlati képzés mellett a tanulók a győri Lukács Sándor, Pattantyús Ábrahám Géza és Kossuth Lajos szakképző intézményekben sajátítják el szakmájuk elméleti alapjait.

Knáb Erzsébet

Az Audi Hungariánál 2001 óta folyik duális szakképzés, a mai napig több mint 1700 fiatal szerzett szakmát e képzési forma keretein belül.

– A technika folyamatos fejlődése a vállalattól is megköveteli az állandó megújulást a képzés területén. A jövőben valószínűleg még nagyobb szerepet fog kapni az informatika, így ennek megfelelően a tanulási formák is változni fognak. Jelenleg egy időben mintegy 250 diák képzése oldható meg a vállalatnál, mellyel a kapacitásunk határait feszegetjük. A későbbiekben bővítés, fejlesztés válik szükségessé. A diákok képzése során a vállalatunknál azonban nem a mennyiség, hanem a minőség döntő, hogy munkájukkal teljesíteni tudják a négykarikás elvárásokat.

Németh Márk és Horváth Levente egyike azon díjazottaknak, akiket a vállalat a legjobbnak ítélt választott szakmájában. Márk autóelektronikai műszerészként végzett a győri Lukács Sándor iskolában, míg Levente az autószerelő szakmát választotta. Az utóbbi években az idejüket egy hét elméleti oktatás és egy hét gyakorlati képzés adta. Márk szerint attól lehet valaki a szakmájában a legjobb, ha kitartó, sok időt áldoz tanulásra, figyel az oktatóira. Hasonlóan fogalmazott Levente is, ám hozzátette, ő szinte hobbiként tekint szakmájára, s elárulta, a jövőben a mérnöki tanulmányokat sem tartja kizártnak.

Kiemelt Partnereink