Techtogether Száz gépészmérnök ötletelt autóipari problémákon

Száz gépészmérnök ötletelt autóipari problémákon

Pardavi Mariann | 2015.04.01 15:07

Száz gépészmérnök ötletelt autóipari problémákon

Győrben immár kilencedik alkalommal rendezték meg a vállalkozásokat és a műszaki felsőoktatási intézményeket hídként összekötő eseményt, a Gépész- és Mechatronikai Mérnök Hallgatók Országos Konferenciát.

Hirdetés

– Arra törekszünk, hogy a szakma iránt elhivatott gépész- és mechatronikai mérnök-jelöltek egy képzési fórumon építhessék kapcsolataikat – összegezte tapasztalatait Pup Dániel, a Széchenyi István Egyetem tanszéki mérnöke, a konferencia kitalálója, mentora.

Farkas Ferenc, a rendezvény egyik szervezője elmondta, minden, gépészmérnök képzéssel foglalkozó magyarországi egyetem meghívást kapott, sőt, Szlovákiából a Pozsonyi Műszaki Egyetem két karáról, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem Műszaki Karáról, Erdélyből a Sapientia Egyetemről, Szerbiából az Újvidéki Egyetemről érkeztek mérnök-jelöltek a többnapos programra, így nemzetközi a találkozó. A március 29-től április 1-jéig tartó program során kilencvenhat hallgató oldja meg a támogató cégek feladatait. Farkas Ferenc hozzátette, nem tud arról, hogy más városban hasonló módon összefogna az ipar és a felsőoktatás.

A rendezvény igyekszik megfelelni a valós életnek, ennek megfelelően a csapatok tagjai nem ugyannak az intézménynek a hallgatói. Nem ismerik egymást, akárcsak egy céges projekt során sem, viszont ennek ellenére kell olajozottan működő csapatként dolgozni. Négyfős csoportokban kell megoldaniuk a cégek feladatik. Az idei év újdonsága a HR pult, itt arra van lehetőség, hogy mindegyik csapat minden céggel meg tudjon ismerkedni, és kialakulhasssanak személyes kapcsolatok. A GMHOK másik, járulékos célja pedig, hogy megismertesse az ide érkezőkkel a Széchenyi István Egyetem mesterképzéseit – fogalmazott Farkas Ferenc.

Mint mondta, a cégek igyekeznek valós problémákat adni a hallgatóknak. Ezt erősítette meg Jankovits Richárd, a Jankovits Hidraulika stratégiai, jogi és HR vezetője.

A nálunk felmerülő gyakorlati feladatokból merítettünk, arra vagyunk kíváncsiak, hogyan tudják megoldani, milyen megoldásokkal állnak elő. A korábbi évek során előfordult olyan is, hogy azt kerestük, rájönnek-e mi a helyes megoldás vagy egészen más lehetőségeket vázolnak fel. Jelenleg 47-en dolgoznak nálunk, ennek kétharmada mérnök, a bővítés nálunk folyamatos.

A Gépészmérnök Hallgatók Országos Konferenciáján a kezdetektől részt vesz a Borsodi Műhely Kft. mind feladatkiíró, mind versenyt támogató szerepkörben Horváth Szabolcs személyével. Az egyetemekkel való kapcsolattartásban mindig is kihangsúlyoztuk és nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hallgatók ne csak elméleti felvetésekkel, hanem az életből vett problémákkal, az ipari szereplők valós feladataival is találkozzanak, hiszen a diploma megszerzése után, a munkába álláskor is ilyen és ezekhez hasonló feladatokat kell majd megoldaniuk nap mint nap. Általában a versenyre nem aktuális, hanem céges szinten már megoldott példával megyünk, de a rendezvény jó lehetőség arra, hogy más szemszögből megvilágítva a hallgatók esetleg egészen más megoldásra jutnak mint a saját szakembereink – mondta el Horváthné Borsodi Mónika ügyvezető.

Idén az említett cégek mellett az Audi Hungaria adott feladatot a mérnökjelölteknek, a Revo-tec, az LuK Savaria, a Rába, az SMR és a Nemak. A cégek javasolták a megoldandó feladatokat, s vezetőik a találkozón módszertani tanácsokkal segítik a mérnöki munka napi gyakorlatának megismertetését.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink