Techtogether SZEnergy Team: életképesek az elektromos járművek

SZEnergy Team: életképesek az elektromos járművek

autopro.hu | 2014.09.16 06:33

SZEnergy Team: életképesek az elektromos járművek

A Techtogether versenyre három csapat érkezik Győrből. Nézzük, mik az alternatív energiaforrásokat kutató SZEnergy Team erősségei!

Hirdetés

Korábban már bemutattuk a SZE Arrabona Racing Teamet, akik rekordidő alatt építették meg saját tervezésű versenyautójukat, és olvashattak a SZEngine-ről is, melynek tagjai a Formula Student versenyekre optimalizált motort fejlesztettek. Az egyetem Techtogether versenyen részt vevő harmadik csapata az intézmény oktatóiból és hallgatóiból SZEnergy Team. Az alternatív járműfejlesztő csapatot a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék alternatív energiaforrásokat kutató törekvései hívtak életre 2006-ban. A céljuk, hogy az alternatív energiával hajtott elektromos járművek hatékonyságát fejlesszék és a technológia életképességét bizonyítsák. Tevékenységeik mellett az általuk fejlesztett járművek a Shell Eco-marathon Europe elnevezésű európai szintű energiatakarékossági versenyen bizonyítanak 2008 óta.

– Első kísérleti járművünk 2005-ben egy háromkerekű elektromos tricikli volt., majd azt egy golfautó jellegű jármű követett. Ennek a hallgatói-oktatói projektnek a célja egy városi körülmények között tesztelhető jármű kifejlesztése volt, amely napelemmel is tölthető – mesélt az első lépésekről a csapat kapitánya, Gyukli Zoltán gépészmérnök hallgató.

Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

A két járművet kifejlesztő hallgatók és oktatók hozták létre a SZEnergy Team csapatot. 2008 óta néhány kisebb verseny mellett a csapat fő profilja a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag takarékossági világversenyen való részvétel. Ennek első győri járműve a SZEsocar napelemes autó volt, amivel már akkor első helyezést értek el.

Széchenyi István Egyetem – SZEnergy Team
Kattintásra képgaléria nyílik.

– A napelemes jármű váza és karosszériája is alumínium volt, szuperkapacitásban tárolta a nap energiáját, valamint két darab, általunk áttervezett és tekercselt BLDC motor hajtotta a hátsó kerekeket.2009-ben az előző verseny tapasztalatai alapján a csapat kifejlesztették a SZEnergyCar névre hallgató napelemes versenyjárművet, szintén a Shell Eco-marathon versenyre. A jármű karosszériája itt már karbon kompozit volt. Jobb hatásfokú napelemekkel és lítium akkumulátorral rendelkezett. Hajtásáról itt is a két korábbi BLDC motor gondoskodott. Egy évvel később versenyszabályzat változások miatt ismét új járművet fejlesztettek, amely saját telemetriával és saját fejlesztésű motorokkal üzemelt. A 2013-as versenyre készült járművük házon belül fejlesztett hajtáslánccal, PMS motorral, motorvezérlővel, telemetriai és irányítási rendszerrel rendelkezik.

– Laborháttér és laboreszközök, vállalati partnerekkel való kapcsolatfelvétel, utazáshoz pályázati vagy egyetemi forrás – sorolta a csapatkapitány, miben nyújtott segítséget a nagyrészt gépész, villamosmérnök, járműmérnök BSc és MSc hallgatókból álló csapatnak a képző intézmény.

Versenyeik, legjobb eredmények:

  • 16 verseny (2007-2014)
  • Shell Eco-marathon Europe (2008-2014): két győzelem, egy második helyezés, egy különdíj
  • Széchenyi Futam (2007-2012): tizenkét dobogós helyezés
  • MVM Energia Futam (2011): egy dobogós helyezés
  • Georgikon Futam (2010): egy dobogós helyezés
  • IV. Elektromobil Futam (2012)

Kiemelt Partnereink