Techtogether Pécsi pneumobilosok: minden alkatrészünk kézzel készült, egyedi darab

Pécsi pneumobilosok: minden alkatrészünk kézzel készült, egyedi darab

autopro.hu | 2014.10.07 14:32

Pécsi pneumobilosok: minden alkatrészünk kézzel készült, egyedi darab

A 2010-es megalakuláskor a PollRoth csapat figyelmét még az elektromobilok kötötték le. A járművek iránti rajongás maradt, azonban a tárgya változott: áttértek a levegővel hajtott gépekre.

Hirdetés

– Az évek során sokat változott és fejlődtött a csoport mind csapatösszetétel, mind tudás szempontjából. Biztos hátterük és támogatójuk a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara, mely nemcsak felhasználható tudást és infrastruktúrát biztosít számukra, hanem az újoncokat is évről évre – mondta el Megyeri Péter oktató.

Az általuk készített autóknak közös jellemzője, hogy minden egyes darabja kézzel készült egyedi alkatrész, melyeket az intézmény laborjaiban gyártottak. Minden folyamatot a csapattagok végeznek el, ennek köszönhetően a legutolsó csavarig ismerik az autót.

– Emiatt pontosam tudjuk, hogyan fog viselkedni egy adott helyzetben, vagy egy esetleges hibát hol keressünk, min változtassunk – vette át a szót Malkó Tibor csapatkapitány.

Elmondta, hogy az autóik felépítése sokban hasonlít egymásra: a mai napig ugyanazt az elvet használják és tökéletesítik. A különbségek csak a felhasznált anyagokban és a részletekben vannak. A hajtás alapját egy szabadonfutó egység biztosítja, ezzel alakítják át az alternáló mozgást forgó mozgássá.

Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

– A hajtásláncban felhasznált elemeknél sokszor kompromisszumokat kellett kötnünk az anyagi lehetőségeink miatt, de mindig igyekszünk a legjobbat kihozni a helyzetből. Próbálunk minél több technológiát elsajátítani, ennek köszönhetően sikerült az acélvázról áttérni a sokkal könnyebb alumíniumra. Pneumobilunk egy háromkerekű jármű, 20"-os egyedi kerekekkel, nagy méretű féktárcsákkal, négypontos automata feszítésű biztonsági övvel és masszív bukókerettel felszerelve a biztonság érdekében. Ezen kritériumok után jött a megbízhatóság és a fogyasztás optimalizálás, melyről a felszerelt PLC szoftvere gondoskodik.

A csapat munkáját a Pécsi Tudományegyetem is teljes mellszélességgel támogatja a labor- és műhelyhasználaton kívül is: rendelkezésükre bocsátja a műhelyben található szerszámokat és gépeket, sőt a komolyabb alkatrészek legyártásánál a gépészetet oktató tanárok szakmai tapasztalataikkal járulnak hozzá a munkához. Az évek során anyagi támogatásra is számíthattak az intézménytől ösztöndíjak formájában, és a pécsi Hallgatói Önkormányzatoktól is sok segítséget kaptak.

– Egyik legnagyobb erősségünk a kísérletezés, az új ötletek kipróbálása. Nem elégedünk meg azzal, ha egy terv már bizonyított, tovább és tovább igyekszünk javítani és újítani. Az esetleges ballépés sem tántorít el minket a folytatástól, hiszen ezekből adódnak a legjobb tapasztalatok. Az ilyen esetekben vagyunk a legelevenebbek, hiszen a váratlan és megoldandó eseményektől lesznek izgalmasak a versenyek és maga az élet is.

A jármű tulajdonságai:

  • háromkerekű autófelépítésű jármű 20"-os kerekkel, mechanikus tárcsafékekkel, két fékkörrel
  • 1450 mm nyomtáv, 1050 mm tengelytáv
  • 1550 mm szélesség, 1850 mm hossz, 1200 mm magasság
  • négypontos biztonsági öv
Hirdetés

Kiemelt Partnereink