Techtogether Megbukott a műszaki menedzser szak?

Megbukott a műszaki menedzser szak?

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.05.12 12:00

Megbukott a műszaki menedzser szak?

Emelni kéne a színvonalat, mert a kormányzat szerint jelenleg nem felel meg az ipar elvárásainak.

Hirdetés

A Kecskeméti Főiskolán találkozott Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár annak a 14 felsőoktatási intézménynek a képviselőivel, ahol műszaki menedzser képzést is folytatnak. A politikus jelezte: az intézményeknek maguknak kell vállalásokat tenniük, hogy a szak jobban megfeleljen az ipar gényeinek. - Ha a műszaki menedzser alapszak képzési színvonalát emelni tudják a felsőoktatási intézmények annak érdekében, hogy jobban pozícionált, jobb elhelyezkedési lehetőségeket biztosítson, akkor megmaradhat a szak - mondta az államtitkár. Szerinte akkor van lehetőség a műszaki menedzser alapszak megtartására, ha a munkaerőpiac igényeit jobban kielégítő szakképzettséget ad az alapképzés szintjén.

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Kefo.hu)

Palkovics László egyértelművé tette: nem a minisztériumot kell meggyőzni erről, mert ők csak közvetítők a gazdaság és az egyetemek között. Mint kiderült a felsőoktatási törvény átalakítása során vetődött fel, hogy a műszaki menedzser alapszakot, át kell gondolni, hogy szükség van-e rá ebben a formában. Vagyis a specifikus képzések mellett kellenek-e olyan szakemberek, akik "mindenhez értenek egy kicsit".

Az államtitikár szerint abban maradtak a résztvevőkkel, hogy átgondolják, milyen elemeket fognak bevezetni a szakma tartalmi változtatásában. Ez a következő négy hónapban fog megtörténni. Amennyiben ezek a vállalások meggyőzik a szakma képviselőit, a kereskedelmi és iparkamarát, valamint azokat a vállalatokat, amelyek jelenleg nem ilyen típusú mérnököket szeretnének, akkor lehet arról szó, hogy megmarad a műszaki menedzser alapszak.

Palkovics László szerint nem a kormány, hanem az ipar elvárásainak kell megfelelni

Ez pedig összességében azt jelenti, hogy ebben a formájában a kormányzat nem látja értelmét a képzés fenntartásának.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink