Techtogether Lean Akadémiát indít a Bosch és a Miskolci Egyetem

Lean Akadémiát indít a Bosch és a Miskolci Egyetem

autopro.hu | 2014.10.28 11:11

Lean Akadémiát indít a Bosch és a Miskolci Egyetem

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében létrehozzák a Bosch Lean Akadémiát.

Hirdetés

A Bosch a gyakorlati képzés kidolgozásában és megvalósításában a lean szakma meghatározó intézményével, a Lean Enterprise Institute Magyarországgal is együttműködik. Mint ismert, a lean egy vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a cég minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait. A lean vállalat elsősorban az alapján alakítja ki tevékenységeit, hogy a vevő számára mi az érték. A lean módszer legfőképpen az iparban, azon belül is az autóiparban terjedt el, és van ma is terjedőben. Ebben a folyamatban a Bosch hosszú évek óta vesz részt, a most aláírt együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy a végzett hallgatók is már ezzel a korszerű lean-tudással felvértezve kerüljenek ki az egyetemről.

A megállapodást Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Kocziszky György, a Miskolci Egyetem tanára, Max Nitzsche, a miskolci autóipari Bosch gyár ügyvezető igazgatója, és Uwe Mang, a gyár gazdasági igazgatója látta el kézjegyével

– A Bosch hosszú évek óta támogatja a műszaki felsőoktatást Magyarországon, így a Miskolci Egyetemen is. A mostani együttműködési megállapodásban azt használjuk ki, hogy az egyetem a műszaki kutatás és oktatás, míg a Bosch a kutatási eredmények, és a szakismeretek gyakorlati alkalmazása terén rendelkezik nagy gyakorlattal és tapasztalattal – mondta az aláírás előtt Max Nitzsche gyárigazgató.

– A Bosch Lean Akadémián a hallgatóknak az egyetemmel együttműködve erős elméleti, és alkalmazható gyakorlati tudást adunk. Nem titok, hogy olyan frissdiplomásokkal szeretnénk együtt dolgozni, akik mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudással rendelkeznek, így már a Boschhoz való belépésüktől támogathatják a cégnél a lean módszer fejlődését – tette hozzá Uwe Mang, a gyár gazdasági vezetője.

Torma András rektor és Max Nitzchse gyárigazgató beszéde a megállapodás megkötésekor

A lean témakörébe tartozó korszerű ismeretek elméleti és gyakorlati oktatására a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2014 szeptemberében egy pilot projekt keretében először egy lean menedzsment mesterképzési szakirányt hoznak létre, majd a tervek szerint az akkreditációt követően önálló lean menedzsment mesterképzési szak is indulhat az egyetemen.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak a Miskolci Egyetemmel állapodott meg, hanem szerződést kötött a Lean Enterprise Institute (LEI) magyarországi képviseletével is. A lean szakirányra, majd a későbbi lean szakra jelentkezők az elméleti oktatást a Miskolci Egyetemen kapják meg, ahol a Bosch szakemberei jelenleg is rendszeresen tartanak előadásokat. Ezután szimulációs gyakorlatokon vesznek részt a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. által biztosított vállalati oktatótermekben. Ekkor még „laborkörülmények” között, valós üzleti veszteségek nélkül dolgoznak feladatokon, majd később a miskolci Bosch gyárban valós feladatok megoldásán dolgoznak, igazi értékteremtő projektek keretében. A diákokat szakmai osztályvezetők és egy vállalati szakemberekből álló mentorcsapat is segíti a Boschnál.

Kiemelt Partnereink