Techtogether Hallgatók kötelezővé tennék a mérnökversenyeket

Hallgatók kötelezővé tennék a mérnökversenyeket

Pardavi Mariann | 2015.05.19 09:30

Hallgatók kötelezővé tennék a mérnökversenyeket

Május 15-én az Ipar Napjai (Mach-Tech) kiállítás adott otthont a Techtogether GTE Mach-Tech nevet viselő mérnökhallgatói csapatversenynek. A verseny célja az volt, hogy lehetőséget adjon a tehetséges fiatalok és a friss munkaerőre vágyó cégek találkozásának.

Hirdetés

A Techtogether GTE Mach-Tech versenyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Szent István Egyetem és Széchenyi István Egyetem által küldött csapatok mérkőztek meg egymással, összesen tizenkét hallgatói team vett részt a Géipari Tudományos Egyesület (GTE) és a szakportálunk által szervezett versenyen. A három-négy hallgatóból álló csapatok kétféle feladatot teljesítettek: egyrészt válaszolniuk kellett a kiállító cégek által megfogalmazott kérdésekre, másrészt pedig a szakemberek és oktatók által összeállított műszaki kérdéskört is helyesen kellett kitölteni. Előbbi, az úgynevezett expocaching révén nemcsak a partnervállalatok munkájába kaptak mélyebb betekintést a hallgatók, hanem lehetőség volt arra is, hogy személyes kapcsolatok alakulhassanak ki. Utóbbi pedig szakmai felkészültségükre adott bepillantást.

Techtogether GTE Mach-Tech
Kattintásra képgaléria nyílik.

A legjobbnak a Bánki 2 (Óbudai Egyetem) csapat bizonyult, őket követte a SZIE 1 (Szent István Egyetem), harmadik helyezést a Műszakik (BME) érték el. A verseny része volt egy prezentációs feladat is, ahol a részt vevőknek az egyetemüket kellett bemutatni: ebben a legjobbnak a SZE 1 (Széchenyi István Egyetem) bizonyult. Az expocachinget a Kefo I (Kecskeméti Főiskola) oldotta meg a legkevesebb hibával, míg a műszaki kvízben a SZIE 1 (Szent István Egyetem) kapta a legtöbb pontot. Nagydíjat a Bánki 1 (Óbudai Egyetem) csapat kapott.

A Widner Attila, Szarvas Csaba és Jakubovics Péter alkotta Kefo II-es csapat

– Kötelezővé kellett volna tenni a többi hallgatónak is a részvételt – mondta el Molnár Dóra, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. – A versenynek köszönhetően ezen a kiállításon láthatjuk azokat a műszaki innovációkat, melynek nemcsak számunka hatnak újdonságként, hanem még azoknak is, akik már dolgoznak. Az egyik standnál például szinkronforgácsológépet is láttunk.

A Műszakik, vagyis Molnár Dóra, Asztalos Lilla, Tihanyi Boglárka és Tóthpál Balázs az expocaching feladatot oldja meg

A kecskeméti Formula Student versenyen részt vevő csapat tagjaiból verbuválódott Kefo II-es team tagjai szerint az expocachingből profitálhatnak a legtöbbet, hiszen olyan cégek képviselőivel köthettek személyes ismertséget, akikkel korábban nem sikerült.

Ledniczky György, Korponai Kitti és Simon Norbert a Kefo I-es csapat tagjaiként

A csapat másik fele, a Kefo I-es team is hasonló véleményen volt: a kapcsolatteremtés lehetőségét és a kommunikációs képességek fejlődését emelték ki. A team egyébként jelenleg az augusztusi versenyre készül: a gyártósori fázissal már végeztek, jelenleg a jármű összeszerelése zajlik, s hamarosan elérkeznek a teszteléshez.

A nyertesek

A versennyel egy időben a Hungexpo nagyszínpadán előadások zajlottak. Az érdeklődők prezentációkat hallgathattak az "Industrie 4.0 kutatások az MTA SZTAKI Fraunfoher Projektközpontjában", "Robotos lézeres távhegesztés az autóiparban", "iKomp: Regionális együttműködésben megvalósított ipari-kutatói K+F együttműködés", "Egyedi lemezalkatrészek univerzális szerszámmal", "Magyarok a mapelemes autók világversenyén, Ausztráliában", "Mikrofogyasztású versenyautó dugattyújának fejlesztése", "Belsőégésű motor szívórendszerének optimalizálása", "3D nyomtató fejlesztése és építése", "Magyar pályázási lehetőségek a Eureka-Eurostars-együttműködésekben" és "Robotikai és ManuFuture Technológiai Platformok" témákban.

Kiemelt Partnereink