Techtogether Földesi Péter: ipari menedzserekből mesteri döntéshozókat formálunk

Földesi Péter: ipari menedzserekből mesteri döntéshozókat formálunk

Gégény István | 2015.08.17 07:18

Földesi Péter: ipari menedzserekből mesteri döntéshozókat formálunk

A Széchenyi István Egyetem rektorával az újonnan induló executive MBA szakközgazdász és menedzser képzésekről beszélgettünk, de szóba került a régió intézményi átalakulásának témája is.

Hirdetés

– Miért éri meg egy vállalatnak, hogy valamely munkatársa részt vegyen az újonnan induló győri képzések valamelyikén?
– Amikor egy cég vezetője azon gondolkodik, hogy elküldje-e egy kollégáját MBA képzéseink valamelyikére, nem az órarend fogja talán elsősorban érdekelni, hanem az, hogy mit kap a pénzéért. Nem egyszerűen ismereteket fogunk átadni – ha kizárólag tankönyvekből megtanulható lenne, amit adunk, akkor nem lenne értelme ennek a programnak. A gyakorlatorientáltság ezeknél a képzéseknél szó szerint értendő, hiszen a Harvard Egyetemen kidolgozott módszertan mentén, esetmegoldásokra építünk. A hallgatóink kvázi koncentrált üzemlátogatásokon fognak részt venni: egy helyszínen fognak majd 20-30 jó és rossz példával találkozni, amiből ki tudják szűrni saját maguk számára a használható tapasztalatokat. Ugyancsak fontos értéket jelent, hogy komoly közösségek alakulnak ki a félévek során, kiépül egy bizalmi hálózat, ami utóbb üzleti kapcsolatokban realizálódhat. Olyan menedzsment meeting point-ról van szó, ahol találkozni lehet az elmélettel, a gyakorlattal és a hasonló körülmények közül érkező, hasonló akadályok leküzdésén fáradozó menedzserekkel. Ezért is kérjük, hogy ne a frissen diplomázott kollégáikat küldjék hozzánk a cégek, hanem a már tapasztalattal bíró szakembereket várjuk. Abban bízunk, hogy sok problémát fognak felvetni a képzésen résztvevők, sajátos panaszfal jöhet létre. Tanácsadás, coaching, hálózatépítés tehát egyaránt a programunk részét képezi, nem mellesleg diplomát is adunk a végén.

Az MBA képzések elindítását Papp Ilona dékán, Földesi Péter rektor és Patrick Waldbuesser tanszékvezető jelentette be (Fotó: SZE/Winkler Csaba)

– Elhangzott a képzés meghirdetésekor, hogy infrastrukturális fejlesztések is kísérik az oktatást. Milyen ide vonatkozó beruházások várhatóak?
– Ma már nem úgy néz ki egy ilyen képzés, hogy bejön a tanár, a terem elején beszél, a hallgatók pedig sorokba rendezett padokban ülve figyelnek, aztán, amikor kicsöngetnek, mindenki távozik. Az imént a meeting point kifejezést használtam, ehhez pedig egészen más technikai felszereltségű, bútorozású helyiségekre van szükség. Olyan interaktív megoldásokat szeretnénk alkalmazni, amelyek révén akár virtuális gyárlátogatás is megvalósítható. Vagyis a hallgatók ülnek a teremben az egyik előadóval közösen, míg a másik kolléga valós terepről jelentkezik be, valós problémát bemutatva. Nagyon életszerű lesz a képzés, ennek viszont feltételei vannak. Nem egyszerű, nem is olcsó az ilyen eszköztár megteremtése, de a laborháttér fejlesztése mellett felkészültünk az oktatási infrastruktúránk megújítására is. A képzéseink potenciális körét jelentő vállalati közép- és felsővezetők ideje nagyon drága, magasak az elvárásaik, mi pedig azon vagyunk, hogy megfeleljünk az igényeiknek.

– Az újonnan induló képzések mellett azért is fordulhat a szokottnál élénkebben a köz figyelme a Széchenyi István Egyetem felé, mivel közismert, hogy jelentős átrendeződés várható a régió felsőoktatási intézményei körében. Ilyen olvasatban milyen új karok, szakok bővíthetik az Önök egyetemének képzési portfólióját?
– Nem ma kezdődött ez a történet, bár kétségkívül felgyorsult a folyamat a nyár elején. A felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László azt kérte az érintettektől, így tőlünk is, hogy hozzunk össze egy szakértői bizottságot, amelyik kiszámolja, hol mire van reális lehetőség, illetve szükség, majd ennek alapján a tények beszéljenek. Csak olyan változás lesz, aminek értelme van. Ez a munka elkezdődött, nagyjából augusztus végére be is fejeződik, az ezzel kapcsolatos döntéseket az államtitkárság fogja kommunikálni. Azt a sajtóból tudhatjuk, hogy különböző szándékok, vágyak találkoznak: Győr város vezetése is tartott ezzel kapcsolatban a közelmúltban fórumot, a kiválást tervező karok képviselői ugyancsak megszólaltak. Az a cél, hogy szakmailag helyes döntés szülessen, amellyel jól jár a teljes hazai felsőoktatás. Mi a magunk munkáját elvégezzük ezzel kapcsolatban, a pontos válasz megadásához viszont egy kis türelmet kérünk még.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink