Techtogether Fodor János: sok a tehetség, de felhígult a felsőoktatás

Fodor János: sok a tehetség, de felhígult a felsőoktatás

Gégény István | 2014.06.20 07:38

Fodor János: sok a tehetség, de felhígult a felsőoktatás

Székesfehérváron ismét beindul a gépészmérnökök képzése, ám a duális képzést a sokféle igény miatt nem könnyű bevezetni. Erről is beszélgettünk az Óbudai Egyetem új rektorával.

Hirdetés
Fodor János

– Az egyetemük honlapján olvasható rektori köszöntő szerint Ön gazdag és sikeres intézményt vezet. Mit ért ez alatt?
– A sikerességet szó szerint lehet venni. Ha megnézzük, hogyan fejlődött az elmúlt időszakban az egyetemünk, egyáltalán maga az egyetemmé válás, az ahhoz szükséges követelmények teljesítése alapján azt gondolom, joggal nevezhető sikeresnek a működésünk. A gazdagságot nem elsősorban anyagi oldalról közelíteném meg, jóllehet, eddig is jól gazdálkodtunk, továbbra is erre törekszünk. Legfőbb értékeinket mégis tehetséges hallgatóink, elért eredményeink és oktatóink jelenítik meg leginkább. Fontosnak tartom, hogy sikerült megőrizni az állami támogatás mértékét, amelyért sokat fáradoztunk. Sikerességünket és gazdagságunkat igazolja, hogy az általunk oktatott szakok végzettjei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet követően a második helyen állnak az átlagos legjobb munkahelyi fizetést illetően.

– Néhány hónapja vette át az Óbudai Egyetem irányítását Rudas Imrétől, aki még rektorként nyilatkozott szakportálunknak. Milyen tervekkel foglalta el az intézményvezetői széket?
– Szeretném megtartani az egyetemet az előbbiekben röviden felvázolt dinamikus fejlődési pályán. Ismerem és elismerem elődöm munkáját. Sokat tett azért, hogy egyetemmé váljunk, az utóbbi években a helyetteseként dolgoztam. Keveset szeretnék csak változtatni, az út folytatását látom a feladatomnak.

– Elődjével leginkább a Székesfehérváron beinduló gépészmérnöki képzésről beszélgettünk. Hogyan áll most ez a folyamat?
– Július elsejével megalakul egyetemünk részeként az Alba Regia Műszaki Kar. Eddig két alkalommal tartottunk részletes tájékoztatást a városban. Olyan, duális jellegű képzést is el kívánunk indítani – egyelőre pilot projekt formájában –, amely megegyezik a helyi vállalatok elképzeléseivel. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen nem arról van szó, hogy adott a régióban néhány domináns nagyvállalat, hanem számos céggel kell egyeztetnünk, s azt már látjuk, hogy nem egységesek az igények.

Hamarosan indul a gépészmérnökök képzése Székesfehérváron

– PPP-konstrukcióból fakadó teher és sok százmilliós adósság is a "GEO" kar hozományai közé tartozik. Sikerült-e rendezni, hogy ki vállalja ezeket a költségeket?
– A PPP-ügyben kormányzati szándék van a konstrukció kiváltására, avagy az épület hasznosítására. Az adósság kiegyenlítése egyértelműen a Nyugat-magyarországi Egyetem feladata, ezt nem vállaltuk, nem is tudnánk átvállalni tőlük.

– Napirenden van a hazai felsőoktatás átszervezése, reformja. Ennek fényében hogyan látja, van-e elég tehetséges, jól képzett mérnökjelölt, aki ki tudná elégíteni a munkaerőpiac, az ipar igényeit?
– Úgy látom, nem lett kevesebb a tehetséges hallgatók száma az egyetemeken, főiskolákon, ugyanakkor felhígult a felsőoktatás. Ha csak a saját intézményünket nézem, fiataljaink rendre jól szerepelnek különböző járműipari versenyeken, színvonalas TDK dolgozatok születnek, de ha kissé távolabb kalandozunk a járműipar világától, említhetném a tésztahídépítő világbajnokságot, amelyen ugyancsak kimagaslóan szerepelnek hallgatóink. Ezzel együtt tény, hogy a műszaki felsőoktatás valamennyi szereplőjének törekednie kell a gyakorlatorientáltságra, az ipari kapcsolatok kiszélesítésére, elmélyítésére. Összességében legyenek hajlandóak és képesek az intézmények megfelelni a velük szemben támasztott igényeknek.

Az Óbudai Egyetem bátran tekint a jövőbe

– A felvételizők izgatottan várják a nyár közepét, akkor hirdetik ki ugyanis a ponthatárokat, s így kiderül, kit hová vettek, vagy nem vettek fel. A másik oldalról nézve: kell-e izgulnia az Óbudai Egyetemnek?
– Idén július 24. lesz ez a dátum, s bátran mondhatom, bizakodva nézünk elébe a felvételi eredményeknek. A jelentkezések alapján előzetesen azt várjuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan alakulnak majd a mutatók, tehát folytatni tudjuk a munkánkat.

Kiemelt Partnereink