Techtogether Finn modell alapján erősíti ipari kapcsolatait a Műegyetem

Finn modell alapján erősíti ipari kapcsolatait a Műegyetem

bme.hu | 2015.05.06 15:52

Finn modell alapján erősíti ipari kapcsolatait a Műegyetem

A Demola program mára 11 országban van jelen, 37 egyetemen alkalmazzák a vállalkozások építésének támogatásaként.

Hirdetés

– A Demola-modell a kezdetektől inspiráló környezetet adott egyetemünknek, és lehetővé tette, hogy újrafogalmazzuk kötődésünket az iparhoz – jelentette ki Péceli Gábor rektor a Műegyetem és a Technopolitan finn-magyar vegyesvállalat közötti megállapodás ünnepélyes aláírásakor. „Ezt az együttműködést magasabb osztályba léptetjük e céges kapcsolattal. Büszkék vagyunk rá, hogy a világ egyik innovációs nagyhatalmának számító Finnország élenjáró know-how-ja alapján kapcsolódnak össze a piacorientált technológiai projektek a hallgatók vállalkozói szellemével és képességeik fejlesztésével - közölte a rektor a bme.hu tudósítása szerint.

– A magyar-finn kapcsolatok egyik legfontosabb területe az innováció, és külön örömömre szolgál, hogy a Műegyetemen fejlesztik tovább ezt a világszerte sikeres finn egyetemi-ipari-startup modellt – hangsúlyozta Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete, kiemelve, hogy a szülővárosából, Tamperéből indult kezdeményezés jó példája annak, hogy az üzleti szféra, az innováció és az oktatás hogyan tud alkalmazkodni a változó kihívásokhoz. – A Demola egy kétszáz éves ipari épületből indult el, amelyben diákkoromban egy gyógyszeripari cég működött. A mára látható nagy ívű változások, az ipari hasznosítás bővülése szolgáltatásokkal egyértelműen jelzi, hogy agilisnak és kockázatvállalónak kell lennünk a további sikerek eléréséhez – tette hozzá.

A finn inkubációs modell fő célja a tőkebefektetések nélküli projektek támogatása: a piacon megszületett igényekre több szakterület hallgatói és egyetemi oktatói fejlesztenek megoldásokat a vállalatok szakembereivel együttműködve. Így a cégek friss ötletekhez jutnak, a diákok pedig innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek, és közben vállalkozói tapasztalatokra tesznek szert, szélesítik szakmai kapcsolataikat vagy akár önálló vállalkozásokat alapítanak.

– Európa keresi azokat az innovációkat, amelyek segítik, hogy a kutatási eredményekből az egész világon eladható termékek szülessenek. Minden olyan modell, amely bizonyítottan jól működik – és ilyen a Demola is – nagy érdeklődésre tarthat számot az Európai Bizottság részéről is – fogalmazott Korányi László, a Technopolitan Zrt. vezérigazgatója, a Nemzeti Innovációs Hivatal korábbi elnökhelyettese.

– A BME jelentős együttműködési hagyományokkal rendelkezik az iparvállalatokkal. Ugyanakkor nagy kihívást jelent a kapcsolatfelvétel kis- és középvállalatokkal, hiszen sok kkv vezetője nem is tudja, hol kell bejönni az egyetem kapuján” – fejtette ki Bacsa László, a Demola Budapest vezetője, a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda igazgatója.

Kiemelt Partnereink