Techtogether Fillérekből építettek a szegedi hallgatók pneumobilt

Fillérekből építettek a szegedi hallgatók pneumobilt

autopro.hu | 2014.09.02 13:00

Fillérekből építettek a szegedi hallgatók pneumobilt

A Szegedi Tudományegyetem hallgatókból álló csapata, a Pepp-Air egy sűrített levegővel működtetett járművel érkezik a Hungexpóra november 5-én, hogy felmérje erejét a Techtogether versenyen.

Hirdetés

Az építményük elöl két kormányzott, hátul egy hajtott kerékkel rendelkezik. A hossza 2250 milliméter, a szélessége 1300 milliméter, saját tömege pedig 110 kilogramm. A pneumatikus motort egy 100 milliméter átmérőjű munkahenger alkotja, melyhez a versenyeken – a nagyszámú PLC vezérléssel rendelkező jármű mezőny miatt – már-már kuriózumnak számító pneumatikus vezérlés kapcsolódik.

A Pepp-Air első járműve a VI. Nemzetközi Pneumobil Versenyre készült, a fejlesztések középpontjában az állt, hogy minden versenyszámban képes legyen jól teljesíteni. Ugyanakkor a jellemzők meghatározásánál az ügyességi és a gyorsulási kategória felé is igyekeztek hajlani. Bene Sándor csapatkapitány szerint a konstrukció abban az állapotában jelentős többlettömeggel és nem túl kedvező mechanikai hatásfokkal rendelkezett. Az egri versenyt követően a jármű vázszerkezete újraépült a meglévő váz felhasználásával, de könnyebb kivitelben. A fejlesztés érintette a felfüggesztéseket, hajtóművet és a kormányzást is. A gálafutam utáni időszakban már a következő évi pneumobil versenyre készülve a fejlesztések nem álltak meg, változtattak a váltóműben a pneumatikus rendszerben, illetve üvegszálas burkolattal látták el. Sőt, jelen pillanatban is folyamatosan zajlik a munka: az autó formája változatlan marad, de a pneumatikus motort újra cserélik, továbbá változtatások folynak még a jármű kormányozhatósága és menet stabilitása érdekében is. A szeptemberi gálafutam után a fejlesztések lezárulnak, a jövő évi versenyen már új járművel szeretnének rajthoz állni.

Bene Sándor

– A Pepp-Air 2012 szeptemberében alakult azzal a céllal, hogy egy korábbi pneumobil csapat tapasztalataira építve versenyképes járművet hozzunk létre, illetve a tagok egyetemen megszerzett tudását fejlessze. Csapatunk a Szegedi Tudományegyetem mérnöki karának diákjaiból állt össze, az oktatási intézmény támogatása mellett a csapat munkájához nagymértékben hozzájárultak a Szegedi Közlekedési Kft. munkatársai, illetve munkánkat idén májustól a BDI Hungary Kft. is segíti. A versenyeken a versenyszámok mindegyikében a mezőny első harmadában végeztünk, mindezt egy szűkös anyagi keretekből előállított járművel sikerült elérnünk, amely a versenyeken műszaki hiba nélkül üzemelt. Ezek alapján úgy gondoljuk a csapatunk erőssége az innováció és az erőforrásokkal való jó gazdálkodás – mondta el Bene Sándor, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakos hallgató. Hozzátette, hogy a csapattagok mindegyike a mérnöki kar mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakának hallgatói és szinte mindenki konstruktőri pozícióban szeretne a későbbiekben elhelyezkedni. – A csapat egy része célzottan a járműiparban szeretne tevékenykedni, de van olyan diák is akit a pneumatikus rendszerek és automatizálás vonz leginkább.

Ezidáig kettő pneumobilversenyen és egy pneumobil gálafutamon mérethették meg magukat. A legjobb eredményeik a VI. Nemzetközi Pneumobil versenyen gyorsulási kategóriában elért ötödik helyezés, illetve a II. Pneumobil gálafutamon gyorsulási kategóriában elért második helyezés, valmaint összetettben a legjobb hat közé kerülés. Bene Sándor a jövőbeni terveket illetően úgy fogalmazott, amennyiben lehetőségük lesz rá, részt vennének az Aventics pneumobil gálafutamon, az MVM Energiafutamon és természetesn a jövő évi pneumobil versenyen.

– A Techtogether kiváló alkalom arra, hogy munkánkat széles körben megismertessük a szakmabeliekkel és az érdeklődőkkel. Megtisztelő számunkra, hogy az Automotive kiállítás keretein belül résztvevő cégekkel együtt mi is kiállítók lehetünk.

Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az idei Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

Kiemelt Partnereink