Techtogether Felértékelődik a humán tudás szerepe a fémiparban

Felértékelődik a humán tudás szerepe a fémiparban

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.05.04 11:26

Felértékelődik a humán tudás szerepe a fémiparban

Együttműködési megállapodást kötött Győrben a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karával.

Hirdetés

A két szervezet azt szeretné elérni, hogy a hallgatók tudásukat ipari környezetben is kamatoztathassák, gyakorlati ismeretet és tapasztalatot szerezzenek a képzésük során, ezáltal a végzősök könnyen be tudjanak illeszkedni az üzleti környezetbe, biztosítva a megfelelő szakember utánpótlást. Az együttműködés másik kiemelt területe a közös kutatási tevékenység, ezért rendszeresen tájékoztatják egymást eredményeikről és igényeikről, illetve folyamatosan keresik a közös kutatási lehetőségeket - tájékoztatott honlapján az eseménynek helyet biztosító megyei iparkamara.

Horváth Szabolcs elnök és Szabó Péter dékán (Fotó: Kőváriné Vida Ildikó)

Horváth Szabolcs, a Professio Klaszter elnöke elmondta, hogy 2008 óta számos eredményt elértek, azonban az együttműködések sorát folytatni akarják. A sikerhez nemcsak jó szakemberek kellenek a kiemelkedő technológiai környezetbe, hanem a versenyképességhez meg kell teremteni az élhető munkahelyeket, a szaktudás mellé a munkatársi motivációt is. Az ipari kisvállalkozások szerinte hiába kiválóak szakmai területen, ha például a munkatársak megtartását, az egészségmegőrzést nem kezelik megfelelően, versenyhátrányba kerülhetnek.

Az együttműködő szervezetek vezető képviselői (Fotó: Kőváriné Vida Ildikó)

Dinnyés Álmos kancellár szerint az átalakuló felsőoktatás során szükség van rá, hogy az ipar és a humán tudás kölcsönösen támogassa egymást. A Nyugat-magyarországi Egyetem képzései közül meglátása szerint akár a pedagógia is tud olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek hasznosak lehetnek a fémiparnak.

Szabó Péter dékán úgy látja, az általuk gondozott szakok közül a humán erőforrás, a turisztikai és a rekreációs képzések „online” bekapcsolhatók a cégek vérkeringésébe, miközben a klasztertagok a szakdolgozatok külső segítői is lehetnek.

Kiemelt Partnereink