Techtogether Címvédésre készülnek a miskolci gokartosok

Címvédésre készülnek a miskolci gokartosok

Pardavi Mariann | 2015.02.20 12:00

Címvédésre készülnek a miskolci gokartosok

Jó évet hagyott maga mögött a ME-Kart csapata: Go Kart-Go Bosch! első hely, Techtogeter második helyezés. Megnéztük, mi készül most Miskolcon.

A ME-Kart csapatát a Go Kart-Go Bosch! nevű verseny hívta életre. Ez az a verseny, ahol a résztvevőknek a Boschtól kapott gokarton kell különböző fejlesztéseket végrehajtani, és évről évre újabb, egymásra épülő feladatokat kapnak a versenyzők. 2015-ben a versenyzők feladata beépíteni a Bosch által rendelkezésre bocsátott indítómotort, kéziszerszámot, kamera- és radarrendszert a korábbiakban bemutatott egyedi fejlesztésű funkcionalitások megtartása mellett. Hogyan készültök a versenyre?
Gulyás Eszter, kommunikációért felelős csapattag: Az új feladatkiírás ismét olyan komoly kihívások elé állítja a csapatunkat, mint egy differenciálműnek a megtervezése és legyártása, a gokart önindító funkcióval ellátása, egy indítómotor beépítése hibrid hajtás létrehozásához, sávtartó automatika fejlesztése, prediktív vészfékezés funkció megvalósítása, gyakorlatilag egy integrált vezető asszisztens fejlesztése is a csapat feladata lesz. A korábbi évi párhuzamos parkolás mellett a járműnek képesnek kell lennie otthoni környezetben való parkolás elvégzésére is. A csapat összhangjának köszönhetően a lehetőségek szerint tartjuk az előírt határidőket. A munkálatok a végső fázisba közelítenek, minél hamarabb szeretnénk elkezdeni a teszteléseket és kijavítani az esetlegesen felmerülő problémákat. Különböző támogatókkal folynak megbeszélések, hogy a még szükséges eszközöket beszerezzük, illetve néhány részegység gyártása jelenleg is folyamatban van.

A csapatkép a 2014 novemberében megrendezett mérnökhallgatói csapatversenyen, a Techtogehterön készül.

Mit vártok az idei versenytől?
Természetesen címvédőként szeretnénk megnyerni az idei versenyt is, de az új feladatkiírás ismét komoly kihívások elé állítja a csapatunkat. A verseny megnyeréséhez ebben az évben még jobb csapatmunkára és összefogásra lesz szükségünk, hogy időre elkészüljünk a mérföldkövekkel és a tesztelésekre is jusson elég idő.

Elégedettek lehettek 2014-gyel, hiszen frissen megalakult csapatként megnyertétek a Bosch versenyét, ráadásul a Techtoghetherön is éppen, hogy csak lecsúsztatok az első helyről.
A tavalyi verseny megnyerését illetően elégedett a csapat, de nyilván mindig van min javítani és fejleszteni. Az elmúlt évben elektromosan működtetett gáz, valamint elektromos kormányzás kialakítása volt az egyik fő mérföldköve a versenynek. Továbbá villamos hajtással kellett hátramenetet megvalósítani a gokart eredeti kinematikai láncának módosítása nélkül, majd ezen funkciók integrálásával automata parkolás megvalósítása volt a végső feladat. A Techtogether mérnökhallgatói csapatverseny legnagyobb előnye számunkra, hogy a feladatok komplexitása, valamint egy időben történő megoldásának kihívása megkövetelte a megfontolt munkamegosztást, valamint a pontos időbeosztást, ezzel erősítve a csapatmunkát.

A Techtogether ezüstéremes csapatának jutalma két éjszakára szállás és ellátás a Hotel Szépalmában, Mercedes ajándék és gyárlátogatás, egy darab myRIO eszköz a National Instruments felajánlásaként, nyolc mérnökórás tervezői támogatás termékfejlesztéshez a Rába részéről. Hogyan használtátok fel a nyereményeket?
A megmérettetésre való felkészülés miatti feszített tempó következményeként sajnos még nem volt időnk felhasználni a nyereményeket, de a verseny után mindenképpen élni fogunk a lehetőségekkel.

Kiemelt Partnereink