Techtogether A csapat felkészült, a MegaLux a tervek szerint épül

A csapat felkészült, a MegaLux a tervek szerint épül

autopro.hu/B.Cs. | 2015.06.16 09:01

A csapat felkészült, a MegaLux a tervek szerint épül

A kecskeméti főiskolások Ausztrália meghódítására készülnek. Sorozatunkban korábban részletesen bemutattuk a World Solar Race versenyt, illetve a MegaLux napelemes versenyautót. Most az alkotókkal ismerkedünk meg a csapatvezető Kutasi Zoltán segítségével.

Hirdetés

- Kik alkotják a csapatot, mi motiválja őket?
- Elsősorban a Megaméter csapat tagjai alkotják az új csapat gerincét – megtartva fejlesztői tevékenységüket a Megaméter csapatban is. Három új csapattag kapcsolódott a napelemes autó építéséhez. A tagok a Kecskeméti Főiskola hallgatói közül kerülnek ki: járműmérnökök, gépészmérnökök, műszaki informatikusok. A csapat munkáját nagyban segíti több, a főiskolán oktató tanár, tanszéki mérnök.
A csapatot elsősorban a szakmai kihívás és tapasztalatszerzés motiválja. Ezenkívül a verseny helyszíne is nagyon izgalmas és életre szóló élményt fog nyújtani.

- Milyen erőfeszítésekkel, kompromisszumokkal és lemondásokkal jár ez a munka?
- Nehéz megtalálni a helyes időbeosztást a főiskolai tanulmányok és a csapatmunka között, különösen a zárthelyi- és a vizsgaidőszak alatt. Minden szabadidőnket az autó építésével töltjük, ami sokszor késő estig elhúzódik a hétvégéket se kímélve. Emellett meg kell tanulnunk csapatban dolgozni, az elvállalt feladatokért felelősséget vállalni és a határidőket betartani.

- Milyen elismerések adják a hitüket?
- Elsődlegesen a Megaméterrel elért sikerek okozták azt a szakmai elismerést, ami miatt a MegaLux építéséhez hozzáfogtunk. Eddig csak hét jármű tudott egy liter benzinnel háromezer kilométernél többet menni, és mi is benne vagyunk ebben az előkelő klubban. Ez a tudat erősít bennünket, és ad önbizalmat. Számos nemzetközi és hazai díjat kaptunk. Többek között a Príma Díjat, több nemzetközi innovációs díjat, és május végén fogjuk átvenni Kecskemét önkormányzatától az Ifjúság a Közösségért Díjat. Jóleső érzés, hogy a városban, az országban, a kiállításokon az autónk kapcsán mindenki elismeréssel szól munkánkról. Támogatóink bizalommal követik a napelemes autónk építését, és ez újult lendületet ad, nem szeretnénk csalódást okozni.

- Milyen eredményre számítanak az őszi ausztrál versenyen?
- A jármű építésével jól állunk, tartjuk az előre meghatározott határidőt. A szénszálas kompozit monocoque karosszéria lassan teljesen elkészül, és a futómű alkatrészek gyártás is a befejezéshez közelít. A főbb járművezérlő egységek készen vannak. Most a töltésvezérlők sorozatgyártásánál járunk, amelyek a napelemeket a legnagyobb teljesítményponton fogják tartani. A napelem cellákat egy német gyártó laminálja föl a rugalmas hordozólapokra, és a BLDC agymotort már fékpadon kipróbáltuk. Célunk, hogy első versenyünkön műszaki hiba nélkül keresztül tudjunk menni a sivatagon, és a MegaLux saját lábán tegye meg a 3020 kilométert. Csak az indulók harmadának szokott ez sikerülni. Fontosnak, hogy elegendő időnk legyen a jármű hazai tesztelésére, hogy az esetleges hibák még itthon kiderüljenek.

- Mik a jövőbeli tervek? Mi lesz a csapattal és a versenyekkel, ha már mindenki kész mérnökként dolgozik majd?
- Terveink között szerepel a MegaLux továbbfejlesztése és további versenyeken is szeretnénk indulni. A Megaméter építésével se álltunk le, hiszen hosszú távú tervünk egy soros hibridhajtás, amivel számításaink szerint 6-8 százalékkal jobb eredményt tudunk elérni. Ahogy már a Megaméternél, a MegaLux csapatba is lesz tagtoborzás, hiszen néhány csapattagunk idén végez. A dokumentációkra nagy figyelmet fordítunk, hogy a későbbiekben az új csapattagok is meg tudják ismerni a korábbi terveket, számításokat és szimulációkat, jól fel tudják használni a mostani fejlesztésünket. Az utánpótlás biztosítása fontos feladatunk, és igyekszünk minél előbb bevonni a tényleges munkába az új tagokat. Biztosak vagyunk benne, hogy a csapatban végzett munkát, a megszerzett műszaki tudást, gyakorlatot minden csapattag kamatoztatni tudja saját szakterületén.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink