Beszállítók Scintilla – ahol a vevők elvárása a legfontosabb (x)

Scintilla – ahol a vevők elvárása a legfontosabb (x)

autopro.hu | 2014.05.28 08:00

Scintilla – ahol a vevők elvárása a legfontosabb (x)

3,2 milliárd forintos árbevételt és 150 millió darab villamos kötést tervez 2014-re a jászberényi Scintilla Mérnöki Iroda Kft., ezek ötven százaléka az autóiparhoz kötődik. Vevőik jellemzően Tier1 és Tier2 beszállítók, termékeik ott vannak szinte minden európai márkában. A 280 főt foglalkoztató cég gyors, pontos és megbízható, szlogenjük: "Nekünk a vevőink elvárásai a legfontosabbak."

Hirdetés

Az 1996-ban alapított vállalkozás története, mint a térségben oly sok más a Hűtőgépgyárban, illetve az Electroluxnál kezdődött. A Szikra család vezetékek konfekcionálásba fogott, egy lakásban, illetve egy garázsban kezdte, majd töretlenül fejlődött a vállalkozás. 2001-ben költöztek jelenlegi telephelyükre – az alkatrészgyártás erősödésével párhuzamosan az európai minőségbiztosítási tanúsítványokat is megszerezték, ezek nélkül nem lehetne 26 cég beszállítója a latinul szikrát jelentő nevű Scintilla Kft.

2004-ben fordultak az autóipar felé, ennek érdekében új szervezeti struktúrát alakítottak ki 2008-ban, és integrált vállalatirányítási rendszert vezettek be – ma például már ugyanazzal dolgoznak, mint a Ferrari. De kell is az elérhető egyik legjobb, hiszen folyamatosan 2500-3000 cikket kezelnek és 140 beszállítótól szerzik be a szükséges anyagokat. Új raktár is szükségessé vált és felgyorsult a gépek modernizálása is. – Mi nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy ne a legdrágább gépet vegyük meg – mondja az ügyvezető.

Megtudjuk azt is, hogy szinte csak svájci gépekkel dolgoznak, hiába elérhető a német vagy az olasz berendezés feléért, a távol-keleti negyedéért, ők már csak kitartanak. Vannak többször felújított húszéves gépeik is – ilyenkor gyakorlatilag kidobják a vezérlést is –, köztük olyan is, amelyik négy műszakban megy, azaz hétvégén is és csupán ünnepnapokon áll meg. De ebből viszonylag kevés dolgozik, a társaságra a két műszak a jellemző és igazából ez a humánus is.

A Scintilla Kft. termékei jellemzően az elektromos berendezések részegységeit kapcsolják össze. Ezek vezérlik például a visszapillantó tükrök mozgatását, a klímát, a központi zárat, a belső világítást, de meglepően sok vezeték, illetve vezérlés van egy mai modern, hátsó lámpába is. Egyet mutatott is nekünk Szikra Szabolcs azzal, hogy "ebben több számítástechnika van, mint amivel a holdra egykor leszálltak".

Az idei terv már 150 millió darab villamos kötés, ezek 50-50 százaléka már az autóiparhoz kötődik. Vevőik jellemzően Tier1 és Tier2 beszállítók, a Scintilla valahol a Tier2 és a Tier3 között van. Az autóipari fejlődés tempójának köszönhető, hogy a gyártott termékek viszonylag rövid életűek, többsége jellemzően 3 év alatt kifut. ezzel együtt is 250-300 terméket gyártanak folyamatosan.

Alkatrészeik ott vannak mind a három német luxusmárkában de még a Ferrariban és a Maseratiban is. És persze a VW-csoport járműveiben éppen úgy, mint a Fordban, vagy az ismert francia autókban. Lényegében minden tradicionális európai márkában ott van a Scintilla. Vevőik között ott a Flextronics, a Jabil Circuit, a Remy Automotive, a Phoenix Mecano, a Robert Bosch és az SMR is – természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az autóiparba nagyon fontos a minőség, s éppen ezért az ellenőrzés is, a cégnél minden egyes darabot letesztelnek, azaz nem szúrópróbaszerűen végzik ezt a munkafázist. Hasonlóan fontos és minimumfeltétel a nyomon követés, a visszakereshetőség. – A vevőnek bármilyen problémája van, bediktál egy LOT-számot és mi mindent vissza tudunk keresni – mondja Szikra Szabolcs.

Kiemelt Partnereink