Trend Így születik újjá az USA gyáripara

Így születik újjá az USA gyáripara

Panker Gergő | 2015.07.17 12:17

Így születik újjá az USA gyáripara

Trend a trendben: a gyártástechnológiával foglalkozó cégek egyre gyakrabban hoznak létre helyi vállalatokat az Egyesült Államokban különböző szerszámgépek, szerelő-, illetve automatizált rendszerek gyártásához.

Hirdetés

Számos hírt olvashattunk eddig is az USA gyártóiparának újjászületéséről a különböző nagy volumenű befektetések (a Volvo Cars új, 500 millió dolláros üzeme Észak-Karolinában), illetve konkrét projektek (a Mitsubishi Heavy Industries turbófeltöltőket gyártó üzeme Indianában) kapcsán, melyek rávilágítanak, hogy a különböző vállalatok és iparágak miként dolgoznak a beszállítói hálózatok „háziasításán“.

A MAUS S.A. nagy gyártási volumenű csiszológép-rendszereket készít autóipari beszállítók, például a Webb Wheel számára

Ám időközben egy új trend is kezdi felütni a fejét a meglévő trenden belül: a gyártástechnológiákat és -rendszereket fejlesztő vállalatok elkezdték jelentősen bővíteni észak-amerikai jelenlétüket. A példák között találunk szerszámgépek, összeszerelőrendszerek, valamint automatizált berendezések gyártóit is.

Mindez egy kritikus fontosságú változásnak számít, és nem csupán tőkebefektetések, illetve a létrehozott munkahelyek száma miatt, hanem azért is, mert a megnövekedett jelenléttel bővítik a helyi gyártás sokszínűségét, ami cserében növeli a helyi gyártók globális versenyképességét.

A csiszológépek gyártásával foglalkozó Maus S.r.l. bejelentette, hogy vegyesvállalatot hoz létre a Palmar Manufacturing & Supply Inc. vállalattal, amelynek központja egy, az Ohio állambeli Springfieldben felépülő üzem lesz. A Maus többségi tulajdonában lévő Palmer Maus N.A. (PMNA) Maus automata csiszoló és függőleges esztergagépsorokat gyártásáról, szállításáról, valamint karbantartásáról gondoskodik majd az észak-amerikai piacon.

– A beruházás remekül jelzi vállalatunk növekedését, valamint elkötelezettségünket az észak-amerikai piac iránt – mondta Roberto Sammartin, a Maus ügyvezető igazgatója. – A helyi jelenlét lehetővé teszi számunkra, hogy helyi ügyfeleinket csúcsminőségű szolgáltatásokkal, értékesítési tanácsokkal, valamint cserealkatrészekkel lássuk el. A vegyesvállalat tükrözi azon meggyőződésünket, hogy jelentős növekedési potenciál rejlik az észak-amerikai piacon – emelte ki Roberto Sammartin.

A Fronius USA szintén új gyártási programot hirdetett az Indiana állambeli Portage-ben. A hegesztéstechnológiák, valamint napelemekhez szükséges inverterek fejlesztésével foglalkozó osztrák vállalat naponta több mint 200 Fronius Primo invertert gyárt és tesztel minden nap lakossági használatra szánt SnapINverter napelemes rendszerekhez.

Indianában terjeszkedik a napelemes megoldásokat fejlesztő Fronius

– A Fronius Primo vezető szerepet tölt be a lakossági használatra szánt napelemes megoldások piacán, így egyértelmű volt számunkra, hogy az Egyesült Államokban terjeszkedjünk – hangsúlyozta Thomas Enzendorfer, a Solar Energy üzletág vezetője.

– Az inverter gyártósorunk megfelel a legkorszerűbb lean gyártástechnológiáknak. Mindez lehetővé teszi számunkra a hatékony gyártást, illetve az esetleges hibaforrások kiszűrését, hogy biztosítani tudjunk a lehető legmagasabb minőséget – emelte ki Klaus Strassmair, az új üzem termelésért felelős igazgatója.

Az új gyártósor a Fronius szerint „az első lépés az USA-ban található gyártás bővítése felé, amely a helyi kereslet kiszolgálását szolgálja“.

– Családi vállalkozásként hosszú távon gondolkodunk, illetve meg szeretnénk mutatni a jövőbeli amerikai generációk iránti elkötelezettségünket – mondta Enzendorfer.

Az ABB Robotics szintén arról tett bejelentést, hogy története során először Amerikában is megkezdi a robotok gyártását: a vállalat jelentős részesedéssel rendelkezik az amerikai gyártóknál, továbbá évtizedekkel ezelőtt egy technológiai központot is nyitott a michigani Auburn Hillsben. Most pedig a vállalat bejelentette, hogy Detroit közelében felépíti harmadik üzemét. Az ABB első számú gyára a svédországi Västeråsban, a második üzem pedig Sanghajban található.

Az ABB az első olyan nagy robottechnológiával foglalkozó vállalat, amely gyártóhelyszínt hoz létre az Egyesült Államokban

7,5 milliárd dolláros bevételével az USA az ABB legnagyobb piacának számít, és 2010 óta több mint 10 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, tőkeberuházásokra, megduplázva helyi alkalmazottainak számát 26 300 főre. A csoport kiemelte, hogy a folyamatos beruházások az Egyesült Államokban fontos részét képezik a vállalat növekedési stratégiájának.

Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója szerint: – Fokozatosan versenyközpontú világunkban a robottechnológia fontos szerepet tölt be Észak-Amerika ipari növekedésében. Elkötelezettségünknek és befektetéseinknek köszönhetően helyi csapatunk remek helyzetben van ahhoz, hogy robottechnológiai megoldásainkkal támogatást nyújtson amerikai partnereink számára. Az online hozzáféréssel rendelkező, együttműködő és biztonságos robotjaink továbbra is gondoskodnak a munkahelyi biztonságról, valamint az elvégzett munka magas minőségéről – emelte ki Spiesshofer.

Via American Machinist

Kiemelt Partnereink