Trend Robotokkal helyettesítené a VW a nyugdíjba vonuló munkásokat

Robotokkal helyettesítené a VW a nyugdíjba vonuló munkásokat

Panker Gergő | 2014.10.22 06:28

Robotokkal helyettesítené a VW a nyugdíjba vonuló munkásokat

A Volkswagen reméli, hogy több robotot helyezhet üzembe, miután fokozatosan nyugdíjba vonulnak az 1950-es években tapasztalt baby boom során született munkások – mondta a vállalat emberi erőforrásokért felelős vezetője a német Süddeutche Zeitung lapnak.

Hirdetés

Horst Neumann szerint a következő 15 év során 32 ezer dolgozó hagyja el Németország legnagyobb autógyártóját, miután folyamatosan nyugdíjba vonulnak az 1950-es évek Európáját jellemző népességnövekedés során született alkalmazottak.

Még több robot a Volkswagen német gyáraiba - fotó: businessinsider.com

– Itt a lehetőség, hogy még több embert helyettesítsünk robotokkal – hangsúlyozta Neumann, kiemelve, hogy nincs elég fiatal, akikkel pótolni lehetne a nyugdíjba vonuló munkásokat az elkövetkezendő évek során. – Németországban az autóiparban a munkabér több mint 40 euró óránként, míg Kelet-Európában az órabér 11 euró, míg Kínában kevesebb mint 10 euró – tette hozzá a VW emberi erőforrásokért felelős vezetője.

A jelenlegi robotok költsége körülbelül 5 euró óránként, a következő-generációs robotok pedig még ennél is olcsóbbak lehetnek. Ki kell használnunk ezt a költségelőnyt – hangsúlyozta a HR-vezető. Szakértők már korábban megjegyezték, hogy csökkenés várható a munkások iránti keresletben az európai autóiparban.

A robotok növekvő száma azonban nem jelenti azt, hogy kevesebb fiatalnak jut lehetőség a világ második legnagyobb autógyártójánál. A több robot miatt növekszik a kereslet a mechanikus összeszerelői, illetve a szoftverfejlesztési területeken.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink